Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Pachnący przyprawami chleb dyniowy. Spróbujcie!

19.04.2020 09:00 | 0 komentarzy | 1 842 odsłona | Agnieszka Filipowicz

Jest łatwy do zrobienia. Wystarczy wymieszać parę składników, włożyć do piekarnika, a za około godzinę w domu będzie wspaniale pachniało przyprawami. Spróbujcie zrobić chleb dyniowy.

0
Pachnący przyprawami chleb dyniowy. Spróbujcie!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI

• 2 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka mielonych goździków
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
• 115g masła
• 1 szklanka cukru
• 2 duże jajka
• 450 gramów dyni mrożonej (trzeba ugotować, odcedzić i zmiksować)

WYKONANIE

1. Rozgrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Nasmaruj dwie formy (20 na 10 cm) masłem  i posyp mąką
2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. W dużej misce ubij masło i cukier. Dodaj jajka pojedynczo. Ubijaj, aż masa będzie lekka i puszysta, kilka minut. Dodaj dynię.
4. Dodaj mąkę i mieszaj z małą prędkością, aż do połączenia.
5. Nałóż ciasto w przygotowane formy, dzieląc równomiernie i piecz przez 65 - 75 minut. Pozostaw bochenki do ostygnięcia przez około 10 minut, a następnie wyjmij na ruszt, by całkowicie ostygły.