Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Spróbujcie pysznej pizzy neapolitańskiej

01.05.2020 17:00 | 0 komentarzy | 2 080 odsłony | Ewa Solak

To przepis dla cierpliwych miłośników włoskiej kuchni. Efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

0
Spróbujcie pysznej pizzy neapolitańskiej
Pizza neapolitańska tuż przed upieczeniem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Trzeba pamiętać, że ciasto wymaga przygotowania ok. 12 godzin wcześniej.

Ciasto:
1 kg mąki do pizzy (typ 00) (80 dag na ciasto właściwe, 20 dag do oprószenia i formowania)
7 g drożdży świeżych lub 2 g suchych
600 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
18 g soli (ok. 3 łyżeczki)
25 ml oliwy

Przydatna będzie głęboka miska. Drożdże rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody. Połowę przeznaczonej na ciasto mąki (ok. 400 g) wsypujemy, przesiewamy przez sitko do mieszanki wody z drożdżami. Mieszamy.
Do pozostałej wody dodajemy sól, mieszamy do jej rozpuszczania. Dodajemy ją do ciasta, dosypując resztę mąki (kolejne 400 g) i dokładnie zagniatając przez co najmniej 10 minut, aż zrobi się aksamitne i elastyczne. Będzie się kleić, ale takie powinno być, dobrze nawodnione, aby wyrosło lekkie i puszyste. Dobrze wyrobione ciasto nacieramy dokładnie oliwą i delikatnie zagniatamy. Całe ciasto zostawiamy w przykrytej misce na ok. pół godziny. Potem wykładamy i dzielimy na porcje po ok. 250g formując kulki. Uformowane kulki ciasta (ok. 6) przekładamy do osobnych misek lub większego naczynia, w którym zmieszczą się w dużych odstępach (żeby ładnie wyrosły). Przykrywamy naczynia folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 12 godzin.

Sos do pizzy:
250 ml gęstego sosu pomidorowego typu passata lub puszka pomidorów 
pół łyżeczki soli 
kilka listków świeżej bazylii lub pół łyżeczki sproszkowanej
5 ml oliwy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (w przypadku pomidorów z puszki najlepiej zmiksować).

Każdą kulkę ciasta oprószamy mąką. Oprószamy nią też stolnicę i kładziemy porcję ciasta. Palcami delikatnie formujemy placek. Ma mieć wielkość talerza obiadowego, przy czym brzegi zostawiamy nieco grubsze. Uformowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Będzie miało lekką konsystencję, więc dobrze mieć przy sobie łopatkę. Przygotowany wcześniej sos rozprowadzamy od środka do krawędzi placka.

Składniki do pizzy neapolitańskiej:
ser parmezan dojrzewający (tarty)
ser mozarella w zalewie
ser mozarella tarty suchy
listki bazylii
oliwa
oregano

Startym parmezanem posypujemy posmarowane sosem pomidorowym ciasto. Przyprawiamy oregano. Dodajemy pokrojone w kawałki mozarelli odsączonej z zalewy. Uzupełniamy suchą mozarellą. Dodajemy kilka listków bazylii. Pizzę skrapiamy oliwą.

Każdy może według uznania skomponować własną propozycję dodając, np. kiełbasę chorizo lub salami, oliwki, pokrojoną w kostkę paprykę, piórka cebuli, pieczarki, szynkę. Warto pamiętać, że dodatków nie powinno być zbyt dużo.

Rozgrzewamy piekarnik (koniecznie razem z blachą lub kamieniem do pizzy) do maksymalnej temperatury. Placek pizzy kładziemy na rozgrzanej blasze lub na kamieniu. Czas potrzebny do pieczenia jest uzależniony od ilości składników - średnio od 7 do 11 minut. Smacznego!

Ps. Jeśli nie wykorzystamy całego ciasta, możemy je włożyć przykryte do lodówki. Można go użyć jeszcze przed dwa dni.