Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Święta minęły, a jedzenie zostało. Co zrobić z resztkami?

14.04.2020 07:30 | 0 komentarzy | 3 712 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Po świętach zwykle pozostają zapasy jedzenia. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztkami, które wciąż zalegają w lodówce.

0
Święta minęły, a jedzenie zostało. Co zrobić z resztkami?
Zwykle na święta przygotowujemy więcej jedzenia, niż potem zjadamy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jak wykorzystać resztki jedzenia:

  • gotowane ziemniaki - na kopytka lub kluski śląskie,
  • warzywa z rosołu - do sałatki warzywnej, kotletów z gotowanych warzyw, farszu do krokietów,
  • białka - na bezy lub biszkopt,
  • chleb - na grzanki do zupy, tosty francuskie - maczane w mleku i jajku,
  • bułka - po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą,
  • gotowane czy pieczone mięso - do farszu do krokietów czy pasztecików,
  • wędliny i kiełbasy - do zrobienia pizzy, zapiekanki, tarty, omletu lub bigo-su.
  • resztki świeżych warzyw - na fritattę, do zupy jarzynowej, na zapiekankę z makaronem lub ryżem