Przełom Online
Święta minęły, a jedzenie zostało. Co zrobić z resztkami?
Po świętach zwykle pozostają zapasy jedzenia. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztkami, które wciąż zalegają w lodówce.
0
Zwykle na święta przygotowujemy więcej jedzenia, niż potem zjadamy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Jak wykorzystać resztki jedzenia:
- gotowane ziemniaki - na kopytka lub kluski śląskie,
- warzywa z rosołu - do sałatki warzywnej, kotletów z gotowanych warzyw, farszu do krokietów,
- białka - na bezy lub biszkopt,
- chleb - na grzanki do zupy, tosty francuskie - maczane w mleku i jajku,
- bułka - po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą,
- gotowane czy pieczone mięso - do farszu do krokietów czy pasztecików,
- wędliny i kiełbasy - do zrobienia pizzy, zapiekanki, tarty, omletu lub bigo-su.
- resztki świeżych warzyw - na fritattę, do zupy jarzynowej, na zapiekankę z makaronem lub ryżem