Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Coś dla miłośników makaronu. Muszle faszerowane mięsem pod beszamelem

01.03.2020 08:00 | 0 komentarzy | 4 257 odsłony | Agnieszka Filipowicz

To pyszne danie nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie beszamelowo-pomidorowym. Wypróbujcie przepis.

0
Coś dla miłośników makaronu. Muszle faszerowane mięsem pod beszamelem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

25 sztuk dużych muszli makaronowych
500 g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
1 cebula
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Sos pomidorowy
puszka pomidorów krojonych
bazylia suszona
sól
pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo
100 g sera startego na tartce (tym razem użyłam mozarelli, ale świetnie sprawdza się też np. parmezan)
olej do smażenia

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Zahartować zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać, mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy - masło rozpuścić i wymieszać z mąką,  Mieszać należy energicznie - najlepiej rózgą. Dodać pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować olejem lub oliwą z oliwek. Do każdej muszli włożyć mięsny farsz i układać w naczyniu.

Sos pomidorowy – do garnka wlać pomidory z puszki, dodać przecier, zioła i przyprawy (można dodać też wędzonej papryki) zagotować. Gotować, mieszając ok 5-10 min. Gotowy sos pomidorowy wylać na makaron, a następnie drugą połowę beszamelu. Całość posypać serem i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni.