Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ziemniaki Hasselback, czyli pieczony przysmak ze Szwecji

25.01.2020 07:32 | 1 komentarz | 7 737 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano to warzywo pieczone i cienko ponacinane. Od tamtego czasu pocięte w harmonijkę, chrupiące ziemniaki zrobiły światową karierę.

1
Ziemniaki Hasselback, czyli pieczony przysmak ze Szwecji
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

 

  • 8 niedużych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn lub inne zioła

 

WYKONANIE:

1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 - 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. By ułatwić sobie zadanie, można użyć drewnianej łyżki: ułożyć na niej ziemniaka i nacinać do momentu, aż nóż zatrzyma się na krawędzi łyżki.
2. Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Polać oliwą, obsypać szczyptą soli oraz rozmarynem lub innymi ziołami i piec przez 30 minut.
3. Po upływie tego czasu naczynie z ziemniakami wysunąć, rozsmarować na nich masło, oprószyć większą ilością soli oraz ewentualnie pieprzu i piec kolejne 30 minut.