Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Warto jeść pomidory! Wypróbujcie przepis na zupę krem z mozarellą

12.01.2020 09:00 | 0 komentarzy | 2 940 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Jest gęsta i wyrazista w smaku, a ponadto sycąca i lekkostrawna. Dziś proponujemy Wam zupę krem z pomidorów malinowych z dodatkiem mozarelli i bazylii. Zupa pomidorowa to dawka c ennych składników odżywczych.

0
Warto jeść pomidory! Wypróbujcie przepis na zupę krem z mozarellą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jest bogata w likopen - przeciwutleniacz, który chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Zupa pomidorowa ponadto nawilża skórę, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy trądzik. Pomidory podwyższają też poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność, opóźniając starzenie się organizmu.

SKŁADNIKI:

• 3 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 mała pietruszka
• 5 pomidorów malinowych
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 500- 700 ml bulionu jarzynowego
• sól i świeżo zmielony pieprz oraz
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka oregano
• listki bazylii
• papryka w płatkach (opcjonalnie) 
• 50 ml śmietanki

WYKONANIE:

 

  • Cebulę obrać i pokroić kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać czosnek, przecier pomidorowy i suszone oregano. Podsmażyć przez 1 minutę, mieszając. Dodać pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę. Smażyć kilka minut, mieszając.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.
  • Wlać gorący bulion, zagotować, a potem doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować kilkanaście minut. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę.
  • Podawać z pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyozdobić bazylią. Można również posypać papryką w płatkach.