Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszna zapiekanka warzywna z orzeszkami piniowymi

05.01.2020 08:00 | 0 komentarzy | 1 261 odsłona | Agnieszka Filipowicz

To świetny pomysł na bezmięsny, warzywny i szybki obiad. Wypróbujcie przepis. Nie pożałujecie.

0
Pyszna zapiekanka warzywna z orzeszkami piniowymi
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

MASA JAJECZNA
5 jajek
100 ml mleka
2 gałązki tymianku
garść listków świeżej bazylii
80 g sera grana padano
sól
pieprz

WARZYWA
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
150 g pieczarek
sól
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonych szparagów
½ brokułu
1 żółta papryka
2 gałązki pomidorków koktajlowych
3 łyżki orzeszków piniowych

WYKONANIE:

MASA JAJECZNA
W misce łączymy jajka, mleko, drobno posiekane tymianek i bazylię oraz starty na tarce (na małych oczkach) ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

WARZYWA
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło z łyżką oliwy. Dodajemy pieczarki przekrojone na pół i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, nie mieszając. Oprószamy solą. Dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki oraz posiekany czosnek - smażymy 2 minuty. Szparagi myjemy i osuszamy. Usuwamy zdrewniałą część, ułamując końcówki. Resztę szparagów kroimy na duże kawałki.
Dodajemy na patelnię razem z brokułem podzielonym na różyczki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy na patelni i smażymy jeszcze 4 minuty. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Zapiekankę posypujemy orzeszkami piniowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.

(Przepis pochodzi z książki "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" wydanej przez kuchniaLidla.pl)