Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Lubicie zapach świąt? Skosztujcie włoskich ciastek z anyżem

08.12.2019 07:04 | 0 komentarzy | 2 007 odsłony | Agnieszka Filipowicz

W Polsce rzadko podaje się dania i desery z dodatkiem anyżu. Częściej pojawiają się jednak na stołach w okresie bożonarodzeniowym. Nie tylko jako ozdoba. Dziś proponujemy Wam włoskie ciastka z anyżem.

0
Lubicie zapach świąt? Skosztujcie włoskich ciastek z anyżem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki oliwy
  • pół łyżeczki zmielonego anyżu (jeśli lubicie anyż, zmielcie dwie gwiazdki)
  • jajko
  • oliwa do posmarowania blachy

 

WYKONANIE:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, wino, oliwę, anyż i sól. Zagniatamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę. Z elastycznego ciasta odrywamy kawałki (30-40), z każdego formujemy wałeczek, który zawijamy w kółeczko i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Smarujemy ciasteczka rozbełtanym jajkiem. Dodatkowo można posypać je płatkami migdałowymi lub słonecznikiem. Pieczemy 20 minut w 200 st. C.

Czy wiesz, że...
Anyż to jedna z najstarszych roślin świata wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Pochodzi ze starożytnych Chin. Roślina lubi ciepło i słońce, dlatego uprawiana jest w rejonie basenu Morza Śródziemnomorskiego, w Afryce. Do Polski anyż trafił już w średniowieczu, a swoją popularność zyskał dzięki zakonowi benedyktynów.

Właściwości anyżu:
• jest antybakteryjny,
• działa rozkurczowo na mięśnie gładkie,
• wspomaga trawienie- jest idealny na wzdęcia, przejedzenie, zgagę i kolki,
• działa wykrztuśnie, oczyszcza drogi oddechowe, stąd warto go stosować przy problemach z zatokami, kaszlem, stanach zapalnych oskrzeli czy astmie,