Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Aromatyczna zupa rodem z Francji

20.10.2019 13:00 | 4 komentarze | 1 706 odsłona | Agnieszka Filipowicz

To jedna z najpopularniejszych francuskich zup. Jest prosta i szybka w wykonaniu, na dodatek - smaczna i aromatyczna. Zupa cebulowa (soupe à l'oignon).

4
Aromatyczna zupa rodem z Francji
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

4 duże cebule
łyżka masła
4 lub 5 szklanek bulionu
pół szklanki białego półwytrawnego wina
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
szczypta kurkumy

WYKONANIE:

Masło roztopić, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i chwilę smażyć. Nie rumienić. Dolać wodę i wino, dodać przyprawy i gotować do miękkości cebuli. Wystudzić i zmiksować. Można podawać ją z ciastem ptysiowym. W wersji typowo francuskiej zupę serwuje się z grzankami z zapieczonym serem gruyère.