Przełom Online
Spróbujcie pysznego karczku z grilla
Piękna pogoda zachęca do plenerowych imprez. Miłośnicy potraw z grilla mogą skorzystać z naszego przepisu na smakowity karczek.
![Spróbujcie pysznego karczku z grilla](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2019/08/24/27467_1566656788_90735100.jpg)
Składniki:
- 1 kg karczku
- marynata: 0,5 szklanki oliwy lub oleju, 4 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego majeranku, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka ostrej musztardy (może być z ziarenkami gorczycy), liście lubczyku (jeśli mamy).
Karczek płuczemy i kroimy w plastry. W miseczce mieszamy składniki marynaty. Karczek smarujemy z każdej strony marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin. Potem grilujemy po kilka minut z każdej strony, dodając liście lubczyku. Kiedy karczek zrobi się miękki, podajemy na stół. Smacznego!