Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Letnia karpatka z borówkami

28.07.2019 07:00 | 0 komentarzy | 2 248 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Kulinarna propozycja na słoneczną niedzielę - karpatka z borówkami i bitą śmietaną. Przepis według znanego polskiego cukiernika Pawła Małeckiego.

0
Letnia karpatka z borówkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

Ciasto
150 ml mleka 3,2%
100g masła
130 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
4 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
600 ml śmietanki 30% UHT
3-4 łyżki cukru pudru (3 łyżki do ubitej śmietanki, reszta do dekoracji karpatki)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 80 ml zimnej wody)
200 g borówek

Wykonanie:

Ciasto parzone
Mleko, masło i szczyptę soli gotujemy w garnku.
Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.
Dwie tortownice (o średnicy 32 cm) smarujemy masłem i przesypujemy mąką.
Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietanowa
Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).

Smacznego!