Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Hamburgery z grilla

15.06.2019 18:00 | 0 komentarzy | 2 225 odsłony | Ewa Solak

Sezon na grilla w pełni. Jeśli macie ochotę na plenerową przekąskę, spróbujcie hamburgerów z grilla.

0
Hamburgery z grilla
Hamburgery z grilla to smaczna przekąska
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
ok. 800 dag mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku

Dodatkowo: 5 bułek do hamburgerów, kilka liści sałaty, pomidor, ogórki kiszone lub konserwowe, cebula czerwona lub dymka, musztarda, majonez lub keczup do smaku. Chcąc zrobić cheesburgera, dodajemy żółty ser.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przetarty lub posiekany czosnek. Wyrabiamy kilka minut i dzielimy na pięć porcji. Z mięsa formujemy kotlety o grubości ok. 2 cm. Grillujemy z każdej strony ok. 5-10 minut.

Bułki kroimy na pół i kładziemy wewnętrzną stroną na ok. 2 minuty na grilla. Ściągamy i układamy na nich sałatę, mięso, opcjonalnie ser żółty, pokrojonego pomidora i ogórka oraz pokrojoną w piórka w cebulkę. Dodajemy musztardę, majonez lub keczup (wg upodobań). Smacznego!