Przełom Online
Hamburgery z grilla
Sezon na grilla w pełni. Jeśli macie ochotę na plenerową przekąskę, spróbujcie hamburgerów z grilla.
![Hamburgery z grilla](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2019/06/15/26711_1560608747_93932400.jpg)
Składniki:
ok. 800 dag mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
Dodatkowo: 5 bułek do hamburgerów, kilka liści sałaty, pomidor, ogórki kiszone lub konserwowe, cebula czerwona lub dymka, musztarda, majonez lub keczup do smaku. Chcąc zrobić cheesburgera, dodajemy żółty ser.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przetarty lub posiekany czosnek. Wyrabiamy kilka minut i dzielimy na pięć porcji. Z mięsa formujemy kotlety o grubości ok. 2 cm. Grillujemy z każdej strony ok. 5-10 minut.
Bułki kroimy na pół i kładziemy wewnętrzną stroną na ok. 2 minuty na grilla. Ściągamy i układamy na nich sałatę, mięso, opcjonalnie ser żółty, pokrojonego pomidora i ogórka oraz pokrojoną w piórka w cebulkę. Dodajemy musztardę, majonez lub keczup (wg upodobań). Smacznego!