Przełom Online
Szarpańce w ministerialnej kolejce (WIDEO)
Szarpańce karniowickie to kolejna z potraw, która już wkrótce może się znaleźć na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Materiał wideo:
Ten rodzaj racuchów znany jest w Karniowicach już od kilku pokoleń. Potrawa ta jest obecnie przygotowywana do rejestracji w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wskrzeszaniem znanych przed wiekami na ziemi chrzanowskiej dań oraz procesem ich rejestracji zajmuje się Lokalna Grupa Działania Partnerstwo na Jurze.
O historii szarpańców i sposobie ich przygotowania mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karniowicach - Barbara Paszcza, Lucyna Tekieli i Kazimiera Witoń.
Materiał powstał w ramach projektu „InForMe 2.0 - Działania informacyjne w zakresie promocji Polityki Spójności w polskich mediach lokalnych", realizowanego przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach konkursu 2018CE16BAT042 „Wsparcie środków informacyjnych dotyczących polityki spójności UE". Niniejsza publikacja odzwierciedla wyłącznie stanowisko autora. Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek użycie zawartych w niej informacji.