Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

WYGIEŁZÓW. Pojedli jak w wigilię

10.06.2012 21:57 | 1 komentarz | 3 455 odsłony | red
Długie kolejki ustawiły się do stoisk, na których panie z lokalnych kół gospodyń serwowały wyśmienite pierogi, żurek, kluski, a nawet smażonego karpia. Niektórzy uczestnicy zorganizowanego w skansenie konkursu potraw regionalnych pojedli jak w wigilię.
1
WYGIEŁZÓW. Pojedli jak w wigilię
Panie z Mętkowa częstowały kapustą z ziemniakami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Długie kolejki ustawiły się do stoisk, na których panie z lokalnych kół gospodyń serwowały wyśmienite pierogi, żurek, kluski, a nawet smażonego karpia. Niektórzy uczestnicy zorganizowanego w skansenie konkursu potraw regionalnych pojedli jak w wigilię.

Do konkursu w tym roku zgłosiło się aż 21 zespołów. Niektóre, jak KGW Chełmek, uczestniczyły w imprezie po raz pierwszy. Organizatorzy dali każdemu z nich tylko dziesięć minut na sceniczną prezentację. A po niej panie na stoiskach częstowały wszystkich przygotowanymi specjałami. Na przykład u Libiążanek można było podjeść pierogów z serem. A Pogorzycanki przygotowały grochówkę z zacierką.

- Co roku inna z nas robi danie. Tym razem padło na mnie. Przywiozłam grochówkę w 17-litrowym termosie – powiedziała Zofia Wróbel z Pogorzycanek. Nikt nie odszedł z imprezy głodny.

- Zjadłem dwa dania. Przepyszne. Aż szkoda, że nie będę do końca, ale chciałbym obejrzeć mecz Euro – żałował Kazimierz Kaszuba z Zagórza.

Jurorkami były: Agnieszka Oczkowska i Henryka Haduch. Wyróżniły cztery zespoły: Zagórzanki, Bolęcinianie, Luszowianki i Same Swoje z Przeciszowa. Podczas imprezy można było kupić wyroby rękodzieła. Dla dzieci przygotowano warsztaty. Między innymi uczyły się malowania na szkle.
(RAT)