Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Dobry czas na pieczone ziemniaki

28.07.2018 10:02 | 2 komentarze | 9 507 odsłon | Alicja Molenda

Ziemniaki po cabańsku, pieczone, prażone. Z buraczkiem i bez. Wszystko jedno jak je nazywacie. Dzisiaj mogą smakować wyjątkowo.

2
Dobry czas na pieczone ziemniaki
Pieczone to nasz lokalny przysmak
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Sezon na pieczone - naszą lokalną potrawę tradycyjną - zaczynał się zwykle wtedy, gdy wszystkie potrzebne do nich warzywne składniki można już było zebrać we własnym ogrodzie lub na własnym polu. Współcześnie, niekórzy robią je nawet w zimie, ale te przyrządzone w środku lata są najlepsze.

Regionaliści przekazują, że cabanie, rodowici mieszkańcy Chrzanowa, uważani za twórców tej potrawy, nie dodawali do niej żadnych wędlin. Piekli ziemniaki z warzywami na polu, w glinianych naczyniach. Jedli je na liściu kapusty, dzidkami, czyli cienkimi, ostruganymi gałązkami. Popijali kwaśnym mlekiem lub podpiwkiem.

Czasy się zmieniły. Pieczone robi się teraz w żeliwnych garnkach, a podstawowymi składnikami tej potrawy są: ziemniaki, marchewka, cebula, zielona pietruszka, sól, pieprz i oczywiście wędzony boczek i cienka kiełbasa. Wszystko pokrojone w talarki i układane warstwami.

Tak je robicie? A buraczka dodajecie? Buraczek w pieczonych zawsze był kontrowersyjny..