Przełom Online
Jak dopasować wodę do jedzenia
O tym, że do konkretnych dań pasują różne wina czy piwa - mówi się już o dawna. Teraz przyszedł czas na wodę. Małopolska ma pierwszą w Polsce kartę wód mineralnych stworzona przez hydrosommelierów. Lista udowadnia, że woda świetnie uzupełnia smak wina, mięsa, a nawet...deserów.
Do dań rybnych najlepsza jest woda, która w swoich aromatach ma nuty owocowe, z lekkim akcentem liści. Do sezonowanej wołowiny - ta, która jest bardziej szorstka, a nawet lekko kwasowa. Wody o subtelnych aromatach to z kolei idealna para do mlecznych czy karmelowych deserów. Wszystkie te porady można znaleźć w Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych.
Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie - co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa. Przecieramy tym samym szlaki, bo w Polsce jeszcze nikt nie wpadł na to, że konkretne typy potraw czy trunków można również parować z wodą - a nie tylko z winem czy piwem - podkreśla Leszek Zegzda z zarządu województwa.
W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz szerokiego i niezwykle plastycznego opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje nt. zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.
Najważniejszą częścią karty jest oczywiście lista dedykowanych potraw do każdej z wód. Dowiemy się z niej, że Wysowianka Zdrój Gazowana zawiera aromaty roślinne i morskie (wodorosty, trawa), a degustując tę wodę możemy spodziewać się struktury lekkiej, miękkiej i potoczystej - zaskakująco gładkiej jak na wodę gazowaną. W smaku lekko owocowa, odświeżająca, wyraźnie słonawa. Zawiera drobne, mocne i trwałe bąbelki. Zdecydowanie polecana do słonych dań z owoców morza i ryb lub do masywnych, słodkich, tanicznych win czerwonych, a nawet sake.
Dla porównania Cechini Muszyna Średnionasycona zawiera aromat świeży, średnio intensywny, owocowy, z akcentami liściastymi. Usta delikatne i krągłe, słodkie. Zdecydowanie sprawdzi się jako towarzysz marynat, słonych i wytrawnych dań rybnych i mięsnych, a także przypraw korzennych oraz białych win o mineralnym tle lub win czerwonych średniej budowy.
Karta wód mineralnych jest kolejnym etapem działań promujących wody mineralne przez Województwo Małopolskie w ramach projektu „Made in Małopolska". Do tej pory został już wydany lifestylowy magazyn „Woda to skarb", który w całości poświęcono tematowi wód z regionu. Stworzono także specjalny serwis internetowy Kraina wód (www.malopolska.pl/krainawod), który jest praktycznym przewodnikiem po małopolskich wodach mineralnych, źródlanych i leczniczych.
(zew)
Komentarze
1 komentarz
Ludzie! Pan Tadziu Arkit, syn górniczej ziemi, wie jaka powinna być woda i taką nam dostarcza. Ludzie, proszę odkręcić kurek, wlać do czajnika, PRZEGOTOWAĆ i letnią pić, taką pić a nie kupować tego draństwa w marketach. Odkręcić kurek, podgrzać, szare mydło i się podmyć, umyć! Tak robi moja Pani i zawsze pachnie!