Chrzanów
Groźne bakterie w parówkach wyprodukowanych w Chrzanowie
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w Parówkach z Szynki. Simply food 200g. Ich producentem są Zakłady Mięsne Unimięs. Na rynek produkt wprowadziła firma Madej Wróbel.
GiS zaleca, by nie spożywać parówek szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Mówi o produkcie z partii o numerze 180524001, nr operatora 28.
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
Komentarze
3 komentarzy
W parówkach 94% mięsa, resztę trzeba było czymś uzupełnić.
Nic się nie zmieniło, sanepid wskazany.
News z 14 czerwca, brawo za refleks