Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Groźne bakterie w parówkach wyprodukowanych w Chrzanowie

16.06.2018 11:39 | 3 komentarze | 12 478 odsłon | Tadeusz Jachnicki

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w Parówkach z Szynki. Simply food 200g. Ich producentem są Zakłady Mięsne Unimięs. Na rynek produkt wprowadziła firma Madej Wróbel.

3
Groźne bakterie w parówkach wyprodukowanych w Chrzanowie
Zdjęcie udostępnione przez GiS
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

GiS zaleca, by nie spożywać parówek szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Mówi o produkcie z partii o numerze 180524001, nr operatora 28.

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.