Chrzanów
Nie zawsze jadamy zdrowo. Jest okazja, by to zmienić
Wystarczy przestrzegać podstawowych wskazań dietetycznych, by zapewnić sobie lepsze samopoczucie. Warto o tym pamiętać codziennie. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Pytani przez nas mieszkańcy przekonują, że się zdrowo odżywiają.
- Jem wszystko, co mi podchodzi. Unikam jedynie tłustych pokarmów - przekonuje Jan Kowalski z Chrzanowa.
- Staram się spożywać mało mięsa, za to dużo sałatek i owoców. Jednak czasem człowiek ma swoje smaki i zje trochę niezdrowych rzeczy - przyznaje Ewa Wantura.
Część osób jest na diecie. Wielu odkrywa nowe potrawy.
- Od pewnego czasu w domu używamy dużo szpinaku. Na stole pojawiły się też owoce morza, które zasmakowały synowi - informuje Gabriel z Żarek.
- Owoców mam dość, warzywa też swoje, więc staram się dbać o witaminy. Dalej jednak wielu bazuje na towarze kupionym w marketach, napakowanym chemią, by produkt miał długi termin przydatności do spożycia - to opinia Zdzisława Michalaka, handlującego owocami na chrzanowskim placu targowym.
Wiedza o zdrowym żywieniu jest coraz większa, ale trzeba z niej umiejętnie korzystać.
- W internecie można znaleźć informację na jakiś temat i jej dokładne zaprzeczenie. Dlatego oprócz szukania wiedzy samemu warto się poradzić mających przygotowanie w dziedzinie dietetyki. Niekiedy takie osoby potrafią odradzić jakiś sposób. Na przykład przez powiedzenie: "nie stosuj diety białkowej, wcale od niej nie schudniesz" - przekonuje Martyna Biernacka, kierownik sklepu ze zdrową żywnością w Chrzanowie.
Agata Radosh z Klubu Zdrowia w Chrzanowie radzi, by unikać nadmiaru cukru, tłuszczu i soli. Jej zdaniem warto odżywiać się zgodnie z Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. U jej podstawy znajdują się warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
Komentarze
1 komentarz
Bardzo odkrywcze i poruszająco mądre rady. Przełom w żywieniu.