Chrzanów
Bigos od Ruska na pięciolecie
Założyciele i sympatycy strony „Chrzanów dawniej i dziś" spotkali się w bibliotece, żeby pooglądać stare zdjęcia, zobaczyć, jak kiedyś wyglądało miasto i uczcić rocznicę działań.
- Ta strona powstała z tęsknoty za Chrzanowem. Wziąłem ślub i przeprowadziłem się do Rudy Śląskiej, ale rodzinne miasto zawsze bardzo dużo dla mnie znaczyło. Nie spodziewałem się, że tak wiele osób będzie chciało oglądać to, co tam zamieszczamy - mówi Ireneusz Lipiec.
Zaznacza, że inicjatywa jest całkowicie społeczna, nigdy nie działała komercyjnie, jest też daleka od polityki.
W jej tworzenie zaangażowało się kilka osób, m.in. Witold Liszka czy Kamil Bogusz.
Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję spróbować bigosu według receptury Marianny Rusek z „Baru Myśliwskiego" Bolka Ruska, a także obejrzeć prezentację połączoną z wirtualnym zwiedzaniem dawnego Chrzanowa.
Organizatorzy zapraszają 2 maja do klubu Jamajka na wspólne pieczenie ziemniaków po cabańsku. Warto mieć własny garnek.