Przełom Online
Przepis na szybkie, domowe tiramisu
Na przygotowanie tego pysznego słodkiego dania wystarczy pół godziny. Schłodzone przed podaniem będzie doskonałym deserem w upalny dzień.
![Przepis na szybkie, domowe tiramisu](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2024/07/06/50183_1720254663_35979400.jpg)
- podłużne biszkopty
- 50 ml whisky (opcjonalnie, jeśli deser będą jeść dorośli)
- 50 ml espresso (zimne)
- 250-300 ml śmietany
- 250g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kakao (do dekoracji)
- mięta (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
W suchej misce ubijamy śmietanę (nie na sztywno) dodajemy według uznania cukier puder,
mieszamy. Stopniowo dodajemy mascarpone ciągle mieszając aż masa będzie gładka
(jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać śmietanę).
W osobnej misce łączymy kawę z whisky.
W pucharkach lub w jednym naczyniu dno smarujemy delikatnie kremem, później moczymy
biszkopty w kawie wymieszanej z whisky i kładziemy na dno, ciasno obok siebie.
Jak dno naszego naczynia będzie zapełnione - wykładamy na biszkopty część masy.
Później czynność powtarzamy - układamy ciasno biszkopty namoczone w kawie a na nie
masa. Górę posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy listkiem mięty.