Na przygotowanie tego pysznego słodkiego dania wystarczy pół godziny. Schłodzone przed podaniem będzie doskonałym deserem w upalny dzień.
Potrzebne składniki:- podłużne biszkopty
- 50 ml whisky (opcjonalnie, jeśli deser będą jeść dorośli)
- 50 ml espresso (zimne)
- 250-300 ml śmietany
- 250g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kakao (do dekoracji)
- mięta (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
W suchej misce ubijamy śmietanę (nie na sztywno) dodajemy według uznania cukier puder,
mieszamy. Stopniowo dodajemy mascarpone ciągle mieszając aż masa będzie gładka
(jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać śmietanę).
W osobnej misce łączymy kawę z whisky.
W pucharkach lub w jednym naczyniu dno smarujemy delikatnie kremem, później moczymy
biszkopty w kawie wymieszanej z whisky i kładziemy na dno, ciasno obok siebie.
Jak dno naszego naczynia będzie zapełnione - wykładamy na biszkopty część masy.
Później czynność powtarzamy - układamy ciasno biszkopty namoczone w kawie a na nie
masa. Górę posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy listkiem mięty.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz