Przepis na szybkie, domowe tiramisu - przelom.pl
Zamknij

Przepis na szybkie, domowe tiramisu

11:00, 06.07.2024
Skomentuj Deser tiramisu, fot. Joanna Biel Deser tiramisu, fot. Joanna Biel

Na przygotowanie tego pysznego słodkiego dania wystarczy pół godziny. Schłodzone przed podaniem będzie doskonałym deserem w upalny dzień.

Potrzebne składniki:

- podłużne biszkopty
- 50 ml whisky (opcjonalnie, jeśli deser będą jeść dorośli)
- 50 ml espresso (zimne)
- 250-300 ml śmietany
- 250g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kakao (do dekoracji)
- mięta (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
W suchej misce ubijamy śmietanę (nie na sztywno) dodajemy według uznania cukier puder,
mieszamy. Stopniowo dodajemy mascarpone ciągle mieszając aż masa będzie gładka
(jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać śmietanę).
W osobnej misce łączymy kawę z whisky.
W pucharkach lub w jednym naczyniu dno smarujemy delikatnie kremem, później moczymy
biszkopty w kawie wymieszanej z whisky i kładziemy na dno, ciasno obok siebie.
Jak dno naszego naczynia będzie zapełnione - wykładamy na biszkopty część masy.
Później czynność powtarzamy - układamy ciasno biszkopty namoczone w kawie a na nie
masa. Górę posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy listkiem mięty.

(Grażyna Kaim)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%