Trzebinia
Wege kuchnia popularna wśród młodych
Eko-logika to kuchnia roślinna - zdrowa, naturalna i dostępna dla każdego. Jak gotować, by wydobyć z roślin to, co najlepsze - uczą się uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini.
- Zainteresowanie kuchnią roślinną, sama nie jem mięsa od dłuższego czasu. Możliwość nauczenia się czegoś nowego i chęć wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce - zaznacza Karolina Kieruzal, uczennica klasy 3b technik żywienia i usług gastronomicznych.
- Ostatnio zacząłem się interesować roślinnymi zamiennikami mięsa i wprowadzam większą ilość produktów roślinnych do swojej codziennej diety - mówi Patryk Dzedzyk, uczeń tej samej klasy.
Wege kuchnia
W warsztatach będą też uczestniczyć osoby z klasy 1. - technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka. To właśnie o zdrową i naturalną dietę chodzi w kuchni roślinnej.
- Projekt Eko-logika pozwoli młodzieży poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania i wege kuchni. Świat gastronomii jest niezwykle inspirujący. Tworząc potrawy przygotowane z darów natury możemy rozsmakować się w przepysznych daniach, poprawić swoje samopoczucie i najważniejsze, zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób - podkreślają opiekunki grupy Monika Kasprzyk-Jedynak i Wioletta Harańczyk.
We wrześniu proces wdrażania Eko-logiki w ZSTU rozpoczął szef Kuchni Białej Róży Łukasz Cichy, finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych, jego ostatnie osiągnięcie to brąz w Bocuse d`Or Poland 2021.
Ciasteczka z dyni
Specjalnie dla Czytelników "Przełomu", na łamach naszego nowego wydania, uczestnicy projektu podsuwają przepis pani Wioli na delikatne, aromatyczne ciasteczka z dyni, które już od lat goszczą w Zespole Szkół Techniczno-Usługowych o tej porze roku. Jak je przyrządzić, przeczytacie w wydaniu papierowym i elektronicznym gazety do kupienia TUTAJ.