Porady
Spróbujcie domowej wędliny. Idealna na święta
Jeśli macie ochotę spróbować pysznej wędliny domowej roboty, powinniście wykorzystać przepis Ulli Pałki z Krzeszowic.
Ulla Pałka jest autorką kulinarnego bloga Kuchnia na wzgórzu. Poleca tę potrawę osobom, którym brakuje czasu. Przygotowana według jej przepisu, świetnie sprawdzi się do kanapek czy jako przystawka na świąteczny stół.
Składniki:
2 kg mięsa (szynka, karczek, pierś z indyka)
2 litry wody
1/3 lub 1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
przyprawy: ziele angielski, kolendra, kumin (wg upodobań)
Mięso myjemy. Pozostałe składniki mieszamy w garnku. Z majonezu mogą utworzyć się kuleczki, ale tym nie trzeba się przejmować. Całość gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wkładamy mięso i gotujemy 5 minut. Zostawiamy w zalewie na całą noc. Rano ponownie gotować gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego wystygnięcia. Podajemy na stół.