Nie masz konta? Zarejestruj się

Zgłoś komentarz do moderacji

Następujący komentarz zostanie przekazany do moderacji:
Kryha - proszę bardzo: Ziemniaki, zacier, destylacja, rektyfikacja – czyli od bulwy do butelki. Wódka ziemniaczana jest doceniana przez koneserów na całym świecie i wpisała się już na trwałe w historię gorzelnictwa. Mimo to, ciągle niewiele o niej wiemy. Dlatego przedstawiamy krótki niezbędnik z wszystkimi informacjami o wódce ziemniaczanej. Wódka ziemniaczana w Polsce; Wódki ziemniaczane do Polski sprowadził Jan III Sobieski po wyprawie wiedeńskiej. Klimatyczne i glebowe uwarunkowania spowodowały, że polskie gorzelnictwo rolnicze bazowało tylko i wyłącznie na ziemniakach. W okresie przedwojennym ziemniaki były surowcem, z którego otrzymywano ponad 90% ogólnej ilości alkoholu wytwarzanego w gorzelniach rolniczych w Polsce. Po wojnie produkcja ziemniaków wynosiła około 50 milionów ton rocznie, co stawiało nasz kraj na pierwszym miejscu na świecie jeśli chodzi o produkcję ziemniaków na jednego mieszkańca. Unikalność ziemniaków W ostatnich latach pola uprawne ziemniaków w Polsce ulegają zmniejszeniu, maleje również ilość produkowanego spirytusu ziemniaczanego. Także cena ziemniaków jest obecnie dużo wyższa niż innych surowców wykorzystywanych w gorzelnictwie np. kukurydzy, żyta czy pszenżyta. W związku z tym ziemniaki z roku na rok stały się prawdziwie wyrafinowanym, drogim i unikalnym surowcem, których jakość przekłada się na walory smakowe produkowanej wódki. Jako ciekawostkę można dodać, że aby wyprodukować 1 butelkę PALACE VODKA potrzeba około 2 kg ziemniaków. Zadowolona?

Napisany przez ~Ateńczyk, 28.08.2011 22:00

W powodzie zgłoszenia wpisz jak najwięcej informacji. Możesz pozostawić do siebie numer kontaktowy.
Wysyłając zgłoszenie, zgadzasz się z postanowieniam regulaminu dotyczącymi zbierania, przechowywania oraz przetwarzania danych.
Twoje zgłoszenie zostaje wysłane z adresu IP: 3.145.49.212 / ec2-3-145-49-212.us-east-2.compute.amazonaws.com
Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)