Nie masz konta? Zarejestruj się

Następna bez zapowiedzi

30.03.2005 00:00
Straż Miejska kontrolowała sklepy i punkty usługowe w Libiążu
O czym powinien pamiętać właściciel sklepu czy punktu usługowego? O wywieszeniu w widocznym miejscu tabliczki z nazwą firmy, o posiadaniu zalegalizowanych wag i utrzymaniu porządku na posesji. Jeśli o tym zapomni, czeka go kara grzywny.
Od połowy lutego Straż Miejska przeprowadzała kontrole sklepów i punktów usługowych w mieście. Ponieważ akcja była prowadzona po raz pierwszy, zdecydowano się podzielić ją na dwa etapy. W pierwszym przedsiębiorcy otrzymywali od strażników ulotkę z wypisanymi obowiązującymi ich przepisami. Strażnicy ustalali też następny termin kontroli.
Skontrolowano 168 firm. Straż nałożyła pięć mandatów karnych, a dwie osoby zostały pouczone. Funkcjonariusze zapowiadają, że kontrole będą powtórzone, ale tym razem bez uprzedzenia.
O czym powinien pamiętać przedsiębiorca? Posesja powinna być utrzymana w porządku, w widocznym miejscu powinna być umieszczona tabliczka z nazwą firmy, stosowane przyrządy pomiarowe (np. wagi) powinny być zalegalizowane lub uwierzytelnione.
Ścieki powinny być systematycznie odprowadzane w zależności od ilości zużytej wody, przedsiębiorca musi też pamiętać o regularnym wywożeniu odpadów komunalnych.
Zgodnie z normami w placówkach biurowych na osobę przypada 14 l odpadów tygodniowo, w lokalach gastronomicznych 330 l, w małej gastronomii 110 l, w zakładach rzemieślniczych 270 l, a w placówkach handlowych nie mniej niż 1 pojemnik 110 litrów miesięcznie.

Materiał chroniony prawem autorskim. Prawa autorów, producentów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystywanie utworów (powielanie, rozpowszechnianie itp.) w całości lub części na wszelkich polach eksploatacji, w tym także w internecie, wymaga pisemnej zgody.

  • Numer: 13 (676)
  • Data wydania: 30.03.05

Kup e-gazetę!