Przełom Online
24 października był Europejski Dzień Otyłości
Żadnych chipsów, żadnych kolorowych napojów gazowanych! - Małgorzata Feluś, intendentka w chrzanowskim przedszkolu „100 bajek” przypomina, jak ważne jest zdrowe odżywianie dzieci.
Kucharka Halina Adamczyk już ładnych parę lat gotuje dla maluchów.
- Prawdziwy przebój to zupa pomidorowa, smaczna i bardzo zdrowa. Przedszkolaki lubią też rosół. Ostatnio wpadliśmy na pomysł, żeby miksować jarzyny, groch. Gdy dziecko nie widzi pływającej marchewki albo szaparagi, to zje cały talerz. Inaczej grymasi - opowiada.
Małgorzata Feluś:
- Odpowiednie żywienie to rzecz bardzo precyzyjna. Jeśli na przykład na śniadanie dzieciaki mają pomidora, ogórka zielonego, sałatę, to na drugie śniadanko mogą już dostać budyń czy czekoladkę mleczną. Gdy na obiad jest coś mącznego, to z kolei na deser serwujemy jakiś owoc. Ważne, żeby unikać konserwantów.
Małgorzata Feluś twierdzi, że jest coraz mniej dzieci otyłych, a rodzice coraz bardziej dbają o zdrowe odżywianie swoich pociech.
- Niektórzy, przyprowadzając malucha do przedszkola, pierwsze, co robią, to patrzą na jadłospis - mówi.
Szacuje się, że obecnie ponad 60 procent Polaków to ludzie otyli lub mający nadwagę.
Łukasz Dulowski