Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Zagłebiowskie domowe pączki na smalcu. Przepis wypróbowany

22.01.2024 20:25 | 0 komentarzy | 3 186 odsłony | Alicja Molenda
Za dwa tygodnie (8 lutego) Tłusty Czwartek. Warto więc potrenować, wymienić się przepisami i doświadczeniami w pieczeniu pączków.
0
Zagłebiowskie domowe pączki na smalcu. Przepis wypróbowany
Pączki. Może nie najpiękniejsze, ale bardzo smaczne. Wyrób domowy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

1000 g mąki
100 g świeżych drożdży
ok. 500 ml mleka
6 żółtek, 1 jajko
100-150 g cukru
sól do smaku
100 g masła
1 łyżka spirytusu
skórka otarta z cytryny
100 g cukru pudru do posypania
400 g marmolady lub konfitur na nadzienie

Do smażenia:

1000-1500 g smalcu

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki - tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrosną, wrzucać na gorący smalec wyrośniętą stroną. Chcąc się przekonać, czy smalec jest dość gorący, można wrzucić do niego kawałek ciasta - powinno zacząć się rumienić; żeby tłuszcz się nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Wyciągnięte z tłuszczu pączki najlepiej kłaść na sito wyłożone bibułą. Zaraz po usmażeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym ze skórką otartą z cytryny.

Wiesz, że...

Pączki tradycyjnie smażone na słoninie jedzone w dużych ilościach w Tłusty Czwartek, miały zapewnić gospodarzom urodzaj ziemniaków w polu. Tak przyrządzone jak w powyższym przepisie pączki to potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicz, Sławków i okolice) położonego w województwie śląskim.

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT; slaskiesmaki.pl