Za dwa tygodnie (8 lutego) Tłusty Czwartek. Warto więc potrenować, wymienić się przepisami i doświadczeniami w pieczeniu pączków.
Potrzebne są następujące składniki:
Ciasto:
1000 g mąki
100 g świeżych drożdży
ok. 500 ml mleka
6 żółtek, 1 jajko
100-150 g cukru
sól do smaku
100 g masła
1 łyżka spirytusu
skórka otarta z cytryny
100 g cukru pudru do posypania
400 g marmolady lub konfitur na nadzienie
Do smażenia:
1000-1500 g smalcu
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki - tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrosną, wrzucać na gorący smalec wyrośniętą stroną. Chcąc się przekonać, czy smalec jest dość gorący, można wrzucić do niego kawałek ciasta - powinno zacząć się rumienić; żeby tłuszcz się nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Wyciągnięte z tłuszczu pączki najlepiej kłaść na sito wyłożone bibułą. Zaraz po usmażeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym ze skórką otartą z cytryny.
Wiesz, że...
Pączki tradycyjnie smażone na słoninie jedzone w dużych ilościach w Tłusty Czwartek, miały zapewnić gospodarzom urodzaj ziemniaków w polu. Tak przyrządzone jak w powyższym przepisie pączki to potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicz, Sławków i okolice) położonego w województwie śląskim.
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT; slaskiesmaki.pl
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz