Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ogórki małosolne przepis krok po kroku

24.06.2023 10:45 | 0 komentarzy | 3 696 odsłony | Michał Papiernik

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem ogórki małosolne. Nadeszła pora, by zabrać się za kiszenie!

0
Ogórki małosolne przepis krok po kroku
Ogórki małosolne
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Porady:

Najlepiej wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe.
Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach. Słoik powinien być czysty, najlepiej wyparzony.
Dobrze jest użyć soli kamiennej niejodowanej.

Przepis:

Zagotuj wodę, następnie rozpuść w niej sól i ostudź. Umyj ogórki, przekrój na pół bez obierania główkę czosnku.

Na dnie słoika ułóż połowę: koperku, kopru, czosnku, liści i korzenia chrzanu. Przykryj dno ogórkami, następnie na wierzch ułóż pozostałe składniki.

Wlej wodę z solą, tak aby zakrywała wszystkie składniki.

Na słoik załóż gazę lub kawałek czystego materiału, naciągnij gumkę recepturkę lub zwiąż sznurkiem.

Gdy zauważymy mętniejąca wodę, będzie to znak, że ogórki zaczynają się kisić. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.