Łosoś w tempurze - sprawdź, jak go przyrządzić - przelom.pl
Zamknij

Łosoś w tempurze - sprawdź, jak go przyrządzić

red + 15:01, 01.02.2023
Skomentuj

Tempura to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie potraw kuchni japońskiej. Jest to sposób na smakowite przyrządzenie ryby, owoców morza, a także rozmaitych warzyw. Łosoś w tempurze to kawałki ryby otoczone w panierce z lekkiego ciasta i usmażone krótko na głębokim oleju. Podaje się go solo lub w towarzystwie wyrazistych sosów.

Czym jest tempura?

Tempura to potrawa niezwykle popularna w Japonii, chociaż jej korzenie sięgają XVI-wiecznej Portugalii. Inspiracją dla tego dania była fasolka szparagowa w panierce, smażona w głębokim tłuszczu, którą przygotowywali portugalscy marynarze przybywający w tamtym czasie do Japonii. Z czasem udoskonalono ciasto do tempury i zaczęto przyrządzać tą metodą rozmaite produkty.

Z biegiem lat tempura stała się nieodłączną częścią kuchni japońskiej i większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie zdaje sobie nawet sprawy, że danie to wywodzi się z Portugalii. W Japonii działają specjalne restauracje, które specjalizują się w przygotowaniu dań w tempurze. Nazywa się je tempura-ya, a kucharze w nich pracujący cieszą się ogromnym uznaniem.

Czy łosoś w tempurze jest zdrowy?

Chociaż łosoś w tempurze przyrządzany jest w głębokim tłuszczu, zachowuje większość cennych składników odżywczych. Obróbka termiczna jest stosunkowo krótka, dzięki czemu ryba jest soczysta, bogata w witaminy, minerały i cenne tłuszcze. Sama panierka nie jest najzdrowszym elementem tego dania, jednak dzięki odpowiedniemu odsączeniu potrawy z tłuszczu, stanowi smaczną przekąskę, na którą można pozwolić sobie od czasu do czasu.

Łosoś w tempurze - przepis

Przygotowanie łososia w tempurze składa się z trzech zasadniczych elementów: pokrojenia ryby na nieduże kawałki (wielkości jednego kęsa), przygotowania ciasta na panierkę oraz zrobienia sosu. Warto zaopatrzyć się w łyżkę cedzakową z dużymi otworami, która pozwoli na sprawne wyłowienie i dokładne odsączenie potrawy z oleju. Przydatny będzie również termometr kuchenny, przy pomocy którego precyzyjnie zmierzymy temperaturę tłuszczu. Jeśli masz pod ręką wymienione akcesoria i składniki z poniższej listy, nie czekaj, tylko od razu zabieraj się za przygotowywanie smakowitego łososia w tempurze.

Składniki na 2 porcje:

  • świeży łosoś MOWI - 250 g;
  • mąka ryżowa - 100 g;
  • mąka kukurydziana - 50 g;
  • mąka pszenna - 50 g;
  • soda oczyszczona - ½ łyżeczki + woda zimna;
  • ocet ryżowy - 3 łyżki;
  • sos sojowy - 3 łyżki;
  • cukier - 1 łyżka;
  • rzepa arbuzowa - 3 łyżki;
  • jajko - 1 sztuka;
  • sól i pieprz - do smaku;
  • olej rzepakowy.

Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):

  • ocet ryżowy - 3 kubki;
  • sos sojowy - 1 kubek;
  • cukier - 1 kubek;
  • rzepa biała otarta - ½ kubka.

Sposób przygotowania:

Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki - ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę na bok, najlepiej do lodówki.

Zanim zaczniesz smażyć łososia, przygotuj sos. Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, by sos mógł ostygnąć.

Olej wlej do wysokiego garnka. Powinno być go sporo - kawałki łososia muszą swobodnie zanurzyć się w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na nieduże porcje. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Następnie weź 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k

Wczoraj około 1 w nocy było słychać chyba z 20 minut jakieś strzały jednostajne. Obudziło mnie to i nie tylko mnie. Ludzie wstają do pracy, dzieci do szkoły, a to było głośne i intensywne. Nie wiem czy ktoś znowu urządza sobie polowania na polach w Luszowicach, bo często można zobaczyć za dnia po kilka mężczyzn z bronią. Nieźle to wygląda...ani na spacer pójść. Ja nie wiem kto na to zezwala, a już zakłócać ciszę nocną...Potem to ucichło jak zawyły syreny w straży w Luszowicach i słychać było jak chyba straż jeździła na sygnałach, dopiero wtedy skończyły się te głośne odgłosy. To jakaś kpina.

Anna

23:25, 2025-05-13

Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k

a mnie zona bije i nikt o tym nie pisze

Julek

22:59, 2025-05-13

Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k

Czasy mamy jakie mamy i dobrze, że ktoś chce się uczyć strzelać czy doskonalić technikę. A ludzie i zwierzęta niech się lepiej oswajają do takich rzeczy. Niestety trzeba będzie się z tym pogodzić.

Dominika

20:42, 2025-05-13

Kto ma bronić kraju? Polacy nie mają wątpliwości

Wypowiadają się jak zwykle wszyscy ci, którzy z wojskiem mieli kontakt podczas oglądania "Krolla" lub innej fabuły. A po jaka chole..ę robić taki raban? na co to komu? Komu się tak bardzo spieszy do wojaczki na wschodzie i w czyim interesie??? Bo na pewno nie polskim! Zamiast stroszyć pióra i krzywe zęby, mądrzejszym byłoby rozsądne i pokojowe ułożenie stosunków ze WSZYSTKIMI SĄSIADAMI. W interesie Polski jest żyć w zgodzie z tymi, z którymi graniczymy. Więcej empatii, elokwencji i wyważenia w polityce zagranicznej, to nie trzeba będzie straszyć ludność tubylczą wojną ze "straszną Rosją", z którą moglibyśmy robić milionowe interesy, ale wolimy pluć jadem naokoło. Polska niczego się nie nauczyła przez minione dziesięciolecia - to będzie płakać! SpasiBa!

Gewitter

19:09, 2025-05-13

0%