Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Łosoś w tempurze – sprawdź, jak go przyrządzić

01.02.2023 16:01 | 0 komentarzy | 3 180 odsłony | red

Materiał promocyjny

Tempura to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie potraw kuchni japońskiej. Jest to sposób na smakowite przyrządzenie ryby, owoców morza, a także rozmaitych warzyw. Łosoś w tempurze to kawałki ryby otoczone w panierce z lekkiego ciasta i usmażone krótko na głębokim oleju. Podaje się go solo lub w towarzystwie wyrazistych sosów.
0
Łosoś w tempurze – sprawdź, jak go przyrządzić
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Czym jest tempura?

Tempura to potrawa niezwykle popularna w Japonii, chociaż jej korzenie sięgają XVI-wiecznej Portugalii. Inspiracją dla tego dania była fasolka szparagowa w panierce, smażona w głębokim tłuszczu, którą przygotowywali portugalscy marynarze przybywający w tamtym czasie do Japonii. Z czasem udoskonalono ciasto do tempury i zaczęto przyrządzać tą metodą rozmaite produkty.

Z biegiem lat tempura stała się nieodłączną częścią kuchni japońskiej i większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie zdaje sobie nawet sprawy, że danie to wywodzi się z Portugalii. W Japonii działają specjalne restauracje, które specjalizują się w przygotowaniu dań w tempurze. Nazywa się je tempura-ya, a kucharze w nich pracujący cieszą się ogromnym uznaniem.

Czy łosoś w tempurze jest zdrowy?

Chociaż łosoś w tempurze przyrządzany jest w głębokim tłuszczu, zachowuje większość cennych składników odżywczych. Obróbka termiczna jest stosunkowo krótka, dzięki czemu ryba jest soczysta, bogata w witaminy, minerały i cenne tłuszcze. Sama panierka nie jest najzdrowszym elementem tego dania, jednak dzięki odpowiedniemu odsączeniu potrawy z tłuszczu, stanowi smaczną przekąskę, na którą można pozwolić sobie od czasu do czasu.

Łosoś w tempurze – przepis

Przygotowanie łososia w tempurze składa się z trzech zasadniczych elementów: pokrojenia ryby na nieduże kawałki (wielkości jednego kęsa), przygotowania ciasta na panierkę oraz zrobienia sosu. Warto zaopatrzyć się w łyżkę cedzakową z dużymi otworami, która pozwoli na sprawne wyłowienie i dokładne odsączenie potrawy z oleju. Przydatny będzie również termometr kuchenny, przy pomocy którego precyzyjnie zmierzymy temperaturę tłuszczu. Jeśli masz pod ręką wymienione akcesoria i składniki z poniższej listy, nie czekaj, tylko od razu zabieraj się za przygotowywanie smakowitego łososia w tempurze.

Składniki na 2 porcje:

  • świeży łosoś MOWI – 250 g;
  • mąka ryżowa – 100 g;
  • mąka kukurydziana – 50 g;
  • mąka pszenna – 50 g;
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki + woda zimna;
  • ocet ryżowy – 3 łyżki;
  • sos sojowy – 3 łyżki;
  • cukier – 1 łyżka;
  • rzepa arbuzowa – 3 łyżki;
  • jajko – 1 sztuka;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • olej rzepakowy.

Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):

  • ocet ryżowy – 3 kubki;
  • sos sojowy – 1 kubek;
  • cukier – 1 kubek;
  • rzepa biała otarta – ½ kubka.

Sposób przygotowania:

Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki – ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę na bok, najlepiej do lodówki.

Zanim zaczniesz smażyć łososia, przygotuj sos. Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, by sos mógł ostygnąć.

Olej wlej do wysokiego garnka. Powinno być go sporo – kawałki łososia muszą swobodnie zanurzyć się w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na nieduże porcje. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Następnie weź 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego.

Materiał promocyjny