Tempura to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie potraw kuchni japońskiej. Jest to sposób na smakowite przyrządzenie ryby, owoców morza, a także rozmaitych warzyw. Łosoś w tempurze to kawałki ryby otoczone w panierce z lekkiego ciasta i usmażone krótko na głębokim oleju. Podaje się go solo lub w towarzystwie wyrazistych sosów.
Tempura to potrawa niezwykle popularna w Japonii, chociaż jej korzenie sięgają XVI-wiecznej Portugalii. Inspiracją dla tego dania była fasolka szparagowa w panierce, smażona w głębokim tłuszczu, którą przygotowywali portugalscy marynarze przybywający w tamtym czasie do Japonii. Z czasem udoskonalono ciasto do tempury i zaczęto przyrządzać tą metodą rozmaite produkty.
Z biegiem lat tempura stała się nieodłączną częścią kuchni japońskiej i większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie zdaje sobie nawet sprawy, że danie to wywodzi się z Portugalii. W Japonii działają specjalne restauracje, które specjalizują się w przygotowaniu dań w tempurze. Nazywa się je tempura-ya, a kucharze w nich pracujący cieszą się ogromnym uznaniem.
Chociaż łosoś w tempurze przyrządzany jest w głębokim tłuszczu, zachowuje większość cennych składników odżywczych. Obróbka termiczna jest stosunkowo krótka, dzięki czemu ryba jest soczysta, bogata w witaminy, minerały i cenne tłuszcze. Sama panierka nie jest najzdrowszym elementem tego dania, jednak dzięki odpowiedniemu odsączeniu potrawy z tłuszczu, stanowi smaczną przekąskę, na którą można pozwolić sobie od czasu do czasu.
Przygotowanie łososia w tempurze składa się z trzech zasadniczych elementów: pokrojenia ryby na nieduże kawałki (wielkości jednego kęsa), przygotowania ciasta na panierkę oraz zrobienia sosu. Warto zaopatrzyć się w łyżkę cedzakową z dużymi otworami, która pozwoli na sprawne wyłowienie i dokładne odsączenie potrawy z oleju. Przydatny będzie również termometr kuchenny, przy pomocy którego precyzyjnie zmierzymy temperaturę tłuszczu. Jeśli masz pod ręką wymienione akcesoria i składniki z poniższej listy, nie czekaj, tylko od razu zabieraj się za przygotowywanie smakowitego łososia w tempurze.
Składniki na 2 porcje:
Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):
Sposób przygotowania:
Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki - ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę na bok, najlepiej do lodówki.
Zanim zaczniesz smażyć łososia, przygotuj sos. Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, by sos mógł ostygnąć.
Olej wlej do wysokiego garnka. Powinno być go sporo - kawałki łososia muszą swobodnie zanurzyć się w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na nieduże porcje. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie weź 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k
Wczoraj około 1 w nocy było słychać chyba z 20 minut jakieś strzały jednostajne. Obudziło mnie to i nie tylko mnie. Ludzie wstają do pracy, dzieci do szkoły, a to było głośne i intensywne. Nie wiem czy ktoś znowu urządza sobie polowania na polach w Luszowicach, bo często można zobaczyć za dnia po kilka mężczyzn z bronią. Nieźle to wygląda...ani na spacer pójść. Ja nie wiem kto na to zezwala, a już zakłócać ciszę nocną...Potem to ucichło jak zawyły syreny w straży w Luszowicach i słychać było jak chyba straż jeździła na sygnałach, dopiero wtedy skończyły się te głośne odgłosy. To jakaś kpina.
Anna
23:25, 2025-05-13
Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k
a mnie zona bije i nikt o tym nie pisze
Julek
22:59, 2025-05-13
Strzelanie dla sportu, mieszkańcy się boją zabłąkanej k
Czasy mamy jakie mamy i dobrze, że ktoś chce się uczyć strzelać czy doskonalić technikę. A ludzie i zwierzęta niech się lepiej oswajają do takich rzeczy. Niestety trzeba będzie się z tym pogodzić.
Dominika
20:42, 2025-05-13
Kto ma bronić kraju? Polacy nie mają wątpliwości
Wypowiadają się jak zwykle wszyscy ci, którzy z wojskiem mieli kontakt podczas oglądania "Krolla" lub innej fabuły. A po jaka chole..ę robić taki raban? na co to komu? Komu się tak bardzo spieszy do wojaczki na wschodzie i w czyim interesie??? Bo na pewno nie polskim! Zamiast stroszyć pióra i krzywe zęby, mądrzejszym byłoby rozsądne i pokojowe ułożenie stosunków ze WSZYSTKIMI SĄSIADAMI. W interesie Polski jest żyć w zgodzie z tymi, z którymi graniczymy. Więcej empatii, elokwencji i wyważenia w polityce zagranicznej, to nie trzeba będzie straszyć ludność tubylczą wojną ze "straszną Rosją", z którą moglibyśmy robić milionowe interesy, ale wolimy pluć jadem naokoło. Polska niczego się nie nauczyła przez minione dziesięciolecia - to będzie płakać! SpasiBa!
Gewitter
19:09, 2025-05-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz