Przełom Online
Wytrawne muffinki. Smakowita przekąska

Przepis podaje Grażyna Perzyńska, wychowawca w Powiatowym środku Wsparcia Dziecka i Rodziny w Chrzanowie.
Składniki:
250 g szpinaku baby
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
250 ml mleka
100 g + 1 łyżka masła
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/ 4 łyżeczki pieprzu
1/ 4 łyżeczki soli
1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pomidorki koktajlowe
Szpinak płuczemy i osuszamy. Podsmażamy na patelni dodając 1 łyżkę masła, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Kroimy w kostkę ser feta.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy je do ostygnięcia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzone masło, szpinak i ser feta. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki, mieszając.
Ciasto przekładamy do foremek na 3/ 4 wysokości. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut.