Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Wytrawne muffinki. Smakowita przekąska

26.11.2022 17:00 | 0 komentarzy | 2 463 odsłony | Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na małe urozmaicenie w kuchni, powinniście wypróbować ten przepis. Świetnie pasuje na sobotni wieczór.
0
Wytrawne muffinki. Smakowita przekąska
Te muffinki świetnie sprawdzą się na sobotnie wieczór
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Grażyna Perzyńska, wychowawca w Powiatowym środku Wsparcia Dziecka i Rodziny w Chrzanowie.

Składniki:
250 g szpinaku baby
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
250 ml mleka
100 g + 1 łyżka masła
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/ 4 łyżeczki pieprzu
1/ 4 łyżeczki soli
1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pomidorki koktajlowe

Szpinak płuczemy i osuszamy. Podsmażamy na patelni dodając 1 łyżkę masła, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Kroimy w kostkę ser feta.

Rozpuszczamy masło i odstawiamy je do ostygnięcia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzone masło, szpinak i ser feta. Mieszamy.

W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki, mieszając.

Ciasto przekładamy do foremek na 3/ 4 wysokości. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut.