Przełom Online
POWIAT CHRZANOWSKI. Ziemniaki po cabańsku na liście produktów tradycyjnych
Kilka lat trwały starania o wpisanie cabańskich ziemniaków na listę produktów tradycyjnych. Wreszcie jest na to szansa. W piątek Rada ds. Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego pozytywnie rozpatrzyła wniosek starostwa chrzanowskiego.
Przez długi czas brakowało dowodów na to, że jako potrawa ziemniaki po cabańsku znane są w okolicy od co najmniej ćwierćwiecza. W porozumieniu z etnografami kompletowano dokumentację dotyczącą ziemniaków. Przeprowadzano ankiety i wywiady z mieszkańcami, gromadzono przyniesione przez nich pamiątkowe zdjęcia.
- Podczas piątkowego spotkania komisja degustowała ziemniaki przygotowane przez restaurację Stare Mury w Chrzanowie – informuje Klaudia Remsak specjalista ds. mediów w chrzanowskim starostwie.
Choć historia ziemniaków po cabańsku swymi korzeniami sięga średniowiecza, od kilku lat zaczęła żyć naprawDę. W 2006 r. po raz pierwszy pojechały na Małopolski Festiwal Smaku. Przygotowane przez lokalne restauracje wygrały konkurs. Od tego czasu stały się sztandarowym posiłkiem, którym chwalimy się w okolicy.
Oficjalna rejestracja produktu tradycyjnego okazała się skomplikowana. Trzeba było udowodnić nie tylko co najmniej 25-letnią historię jego wytwarzania, ale także tradycyjne metody ich produkcji oraz przynależność do konkretnego regionu. W województwie małopolskim takich produktów jest około 40. Teraz dołączą do nich ziemniaki po cabańsku.
(e)