Materiały promocyjne
Alergie pokarmowe, a przestrzeganie zasad higieny w branży spożywczej
Materiał promocyjny
![Alergie pokarmowe, a przestrzeganie zasad higieny w branży spożywczej](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2022/03/22/40385_1647982377_83727000.jpg)
Bezpieczna i zdrowa żywność
Zachowanie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności nierozerwalnie wiąże się z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny. Należy dołożyć wszelkich starań, aby żywność była wolna od zanieczyszczeń. W niektórych zakładach jest to szczególnie ważne, ponieważ produkują one wiele różnych produktów. W części z nich składnikiem jest alergen, który nie występuje w pozostałych produktach. Jednak linie produkcyjne się nie zmieniają. Dlatego należy rygorystycznie przestrzegać wdrożonych procedur, aby wykorzystywany alergen przed zmianą produktu zupełnie zneutralizować.
Rola narzędzi i odpowiednich środków chemicznych
Należy pamiętać, że priorytetem w zakładach produkujących artykuły spożywcze jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny. W tym celu wdraża się szczegółowe procedury określające dokładnie postępowanie po zakończonej produkcji. Każdy z etapów mycia maszyn jest dokładnie opisany. Wszyscy pracownicy pracujący podczas produkcji żywności muszą pamiętać o ścisłym przestrzeganiu tych wytycznych. To w nich zapisane są informacje o dokładnym sposobie mycia i dezynfekcji maszyn oraz o tym, jakie preparaty i narzędzia należy stosować.
Węże kodowane kolorami pozwalają między innymi ochronić żywność przed zanieczyszczeniem krzyżowym alergenami. W łatwy sposób można przypisać je do danej strefy użycia. Wykorzystanie w tym celu kolorów pozwala na szybką identyfikację również bez znajomości języka, co jest obecnie niezwykle istotne na ternie zakładów przemysłowych Uniwersalna metoda kodowania redukuje ryzyko popełnienia błędów, a tym samym przekłada się na zwiększenie wydajności pracy. Przypisanie węży do danej strefy i etapu produkcji eliminuje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
Uwaga - wstrząs anafilaktyczny
W niektórych zakładach przemysłowych w branży spożywczej niezbędne jest wyodrębnienie specjalnie wyszkolonej grupy pracowników mających za zadanie utrzymywać najwyższy poziom higieny. Ubrani w specjalną odzież wodoochronną odpowiadają za właściwe umycie zabrudzonych powierzchni za każdym razem, gdy wymaga tego dana sytuacja. Jest to niezwykle istotne i chroni żywność przed skażeniem. Podczas przygotowywania produktu, w którym obecny jest alergen trzeba zastosować skuteczne preparaty chemiczne, aby nie doszło do skażenia krzyżowego. Pracownicy branży spożywczej muszą pamiętać, że dla osób uczulonych kontakt z alergenem to ogromne ryzyko mogące skutkować nawet śmiercią.
Wstrząs anafilaktyczny to realne ryzyko, z jakim żyją osoby uczulone na niektóre pokarmy, jad owadów lub określony środek medyczny. Może wiązać się z nagłym spadkiem ciśnienia, obrzękiem ust lub języka, wymiotami, przyspieszoną akcją serca lub omdleniem. Niezbędne jest niezwłoczne wykonanie zastrzyku domięśniowego, do mięśnia uda, z adrenaliną. W przypadku, gdy nie jest ona dostępna należy niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe. Należy pozostać pod obserwacją nawet do 24 godzin, ponieważ wstrząs może przebiegać w dwóch fazach.
Materiał promocyjny