Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Alergie pokarmowe, a przestrzeganie zasad higieny w branży spożywczej

22.03.2022 21:52 | 0 komentarzy | 1 450 odsłona | red

Materiał promocyjny

Dla niektórych konsumentów troska o wysoką jakość spożywanej żywności nie wynika jedynie z chęci dbania o zdrowe odżywanie. Osoby z alergiami pokarmowymi narażone są na niebezpieczne skutki zdrowotne po spożyciu niektórych produktów. Wstrząs anafilaktyczny to ciężka reakcja organizmu na alergen. Najczęściej są to orzechy, ryby, mleko, jajka, owoce morza, czy niektóre orzechy. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny na ternie zakładów produkujących produkty spożywcze.
0
Alergie pokarmowe, a przestrzeganie zasad higieny w branży spożywczej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

 

Bezpieczna i zdrowa żywność

Zachowanie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności nierozerwalnie wiąże się z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny. Należy dołożyć wszelkich starań, aby żywność była wolna od zanieczyszczeń. W niektórych zakładach jest to szczególnie ważne, ponieważ produkują one wiele różnych produktów. W części z nich składnikiem jest alergen, który nie występuje w pozostałych produktach. Jednak linie produkcyjne się nie zmieniają. Dlatego należy rygorystycznie przestrzegać wdrożonych procedur, aby wykorzystywany alergen przed zmianą produktu zupełnie zneutralizować.

Rola narzędzi i odpowiednich środków chemicznych

Należy pamiętać, że priorytetem w zakładach produkujących artykuły spożywcze jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny. W tym celu wdraża się szczegółowe procedury określające dokładnie postępowanie po zakończonej produkcji. Każdy z etapów mycia maszyn jest dokładnie opisany. Wszyscy pracownicy pracujący podczas produkcji żywności muszą pamiętać o ścisłym przestrzeganiu tych wytycznych. To w nich zapisane są informacje o dokładnym sposobie mycia i dezynfekcji maszyn oraz o tym, jakie preparaty i narzędzia należy stosować.

Węże kodowane kolorami pozwalają między innymi ochronić żywność przed zanieczyszczeniem krzyżowym alergenami. W łatwy sposób można przypisać je do danej strefy użycia. Wykorzystanie w tym celu kolorów pozwala na szybką identyfikację również bez znajomości języka, co jest obecnie niezwykle istotne na ternie zakładów przemysłowych Uniwersalna metoda kodowania redukuje ryzyko popełnienia błędów, a tym samym przekłada się na zwiększenie wydajności pracy. Przypisanie węży do danej strefy i etapu produkcji eliminuje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Uwaga - wstrząs anafilaktyczny

W niektórych zakładach przemysłowych w branży spożywczej niezbędne jest wyodrębnienie specjalnie wyszkolonej grupy pracowników mających za zadanie utrzymywać najwyższy poziom higieny. Ubrani w specjalną odzież wodoochronną odpowiadają za właściwe umycie zabrudzonych powierzchni za każdym razem, gdy wymaga tego dana sytuacja. Jest to niezwykle istotne i chroni żywność przed skażeniem. Podczas przygotowywania produktu, w którym obecny jest alergen trzeba zastosować skuteczne preparaty chemiczne, aby nie doszło do skażenia krzyżowego. Pracownicy branży spożywczej muszą pamiętać, że dla osób uczulonych kontakt z alergenem to ogromne ryzyko mogące skutkować nawet śmiercią.

Wstrząs anafilaktyczny to realne ryzyko, z jakim żyją osoby uczulone na niektóre pokarmy, jad owadów lub określony środek medyczny. Może wiązać się z nagłym spadkiem ciśnienia, obrzękiem ust lub języka, wymiotami, przyspieszoną akcją serca lub omdleniem. Niezbędne jest niezwłoczne wykonanie zastrzyku domięśniowego, do mięśnia uda, z adrenaliną. W przypadku, gdy nie jest ona dostępna należy niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe. Należy pozostać pod obserwacją nawet do 24 godzin, ponieważ wstrząs może przebiegać w dwóch fazach.


Materiał promocyjny