Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Stoły chłodnicze do pizzy i ich zastosowanie w gastronomii

03.02.2022 00:00 | 0 komentarzy | 1 862 odsłona | red

Materiał promocyjny

Dążąc do osiągnięcia najlepszych wyników w gastronomii, warto nie tylko korzystać ze sprawdzonych składników wysokiej jakości, ale także zadbać by nie traciły walorów podczas obróbki czy serwowania. Wśród narzędzi usprawniających proces przygotowania potraw i ułatwiających ich ekspozycję ważne miejsce zajmują urządzenia chłodnicze. Niezbędnym wyposażeniem profesjonalnych gastronomii są już nie tylko lodówki i zamrażarki, ale przede wszystkim stoły chłodnicze.
0
Stoły chłodnicze do pizzy i ich zastosowanie w gastronomii
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Stoły chłodnicze to profesjonalne urządzenia, skonstruowane tak, by ułatwiać pracę kucharzom i gastronomom. Swoją formą przypominają szafkę z blatem, wyróżniają się jednak niezastąpioną funkcjonalnością. Ich wnętrze jest chłodzone agregatem, dzięki któremu produkty żywnościowe przechowywane są w optymalnej temperaturze.

Zalety stołów chłodniczych

Wyposażenie lokalu gastronomicznego w stoły chłodnicze sprzyja poprawie organizacji pracy. Urządzenia te mają liczne zalety:

  1. umożliwiają ekspozycję chłodzonych dodatków lub potraw
  2. ułatwiają kucharzom dostęp do składników
  3. posiada wygodny blat roboczy
  4. usprawniają pracę w kuchni

Jakie zastosowanie mają stoły chłodnicze

Stoły chłodnicze wyposażane są w różne funkcje, umożliwiające dopasowanie ich do potrzeb gastronomii. Dzięki temu służą nie tylko do przygotowania półproduktów i kompletnych posiłków, ale również do przechowywania produktów oraz składników z zapewnionym łatwym dostępem. Służą do tego specjalne pojemniki wkomponowane w powierzchnię stołu, szczególnie pomocne w stołach chłodniczych do pizzerii. Chłód jest także nieodzownym elementem efektywnej ekspozycji gotowych dań. Dzięki niemu zachowują świeżość i apetyczny wygląd, a specjalne nadstawki i witryny zapewniają wygodne i estetyczne miejsce do ich przechowywania.

Dlaczego stoły chłodnicze do pizzy są niezbędne w pizzeriach?

Podstawą profesjonalnie przygotowanej pizzy jest doskonałe ciasto. W gastronomii zwykle konieczne jest jednorazowe przygotowywanie dużych porcji, które przez działalność drożdży łatwo ulegają nadmiernemu przyrostowi. Wpływa to negatywnie na jakość i walory smakowe pizzy. Aby temu zapobiec ciasto drożdżowe musi być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Zapewni ją stół chłodniczy do pizzy. Ponadto odpowiedni blat ułatwia proces wyrabiania ciasta i formowania placka na pizzę. Dzięki znajdującym się w zasięgu ręki pojemnikom na dodatki pizzerman ma do nich łatwy dostęp, co przyśpiesza proces przygotowania potrawy i ułatwia odmierzenie odpowiedniej ilości składników.

Gdzie jeszcze można wykorzystać stoły chłodnicze

Stoły chłodnicze są doskonałym wyborem wszędzie tam, gdzie obniżona temperatura jest warunkiem utrzymania świeżości dań lub półproduktów. Dobrym przykładem są stoły chłodnicze do pizzerii, ale urządzenia te sprawdzą się także w lokalach gastronomicznych serwujących świeże sałatki, w cukierniach, barach, stołówkach czy restauracjach. Wyposażenie profesjonalnej kuchni w stół chłodniczy umożliwia stworzenie samodzielnego stanowiska pracy, ograniczającego zbędne przemieszczanie się pracownika po kuchni.

Materiał promocyjny