Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ciasteczka z makiem. Doskonałe do herbaty i do kawy

18.12.2021 10:00 | 0 komentarzy | 3 711 odsłony | Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, powinniście wypróbować nasz przepis. Jest bardzo prosty, a ciastka bardzo smaczne.
0
Ciasteczka z makiem. Doskonałe do herbaty i do kawy
Te ciastka są naprawdę dobre
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny Kasi
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko - roztrzepać z 1 łyżką wody
2 łyżki suchego maku

Przesianą mąkę mieszamy z margaryną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, roztrzepane jajko i mak. Zarabiamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy foremką ciasteczka o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C do lekkiego zrumienienia.