Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Dlaczego gęsina powinna trafić na Twój stół?

23.11.2021 23:41 | 0 komentarzy | 2 121 odsłony | red

Materiał promocyjny

Gęsina to rzadko jedzone w Polsce mięso - czy słusznie?. Kojarzy nam się głównie z obchodami na cześć św. Marcina, chociaż kiedyś była spożywana częściej. Jakie walory może nam zaoferować ten rodzaj drobiu i czy warto włączyć go do swojego jadłospisu? Czytaj dalej, a dowiesz się, co czyni z gęsi pyszny i wartościowy składnik diety!
0
Dlaczego gęsina powinna trafić na Twój stół?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Gęś to przepis na zdrowie

Przepisy na gęś potrafią być nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Gęsina posiada pewne cechy, które pozytywnie wyróżniają ją na tle pozostałych odmian drobiu. Nie chodzi jedynie o niepowtarzalny smak, lecz przede wszystkim o wartości odżywcze. Gęsina słusznie postrzegana jest za najtłustszy rodzaj drobiu, lecz w żadnym razie nie czyni to jej niezdrową. Wspomniany rodzaj mięsa to świetne źródło między innymi:

  • Pełnowartościowego białka, które jest istotnym składnikiem budującym mięśnie, a także rozmaite hormony i enzymy.
  • Kwasów omega-3, posiadających działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki czemu pomagają one zapobiegać chorobom układu krążenia.
  • Kwasów omega-6, stanowiących niezbędny składnik zdrowej diety.
  • Witaminy A, która korzystnie wpływa na narządy wzroku i skórę oraz przeciwdziała zakażeniom.
  • Witaminy E, wspierającej układ immunologiczny i regulującej metabolizm.
  • Witamin z grupy B, czyli m.in. niacyny, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego

Ta lista różnych benefitów spożywania gęsiny z pewnością ucieszy jej wielbicieli. Jednak nie tylko oni mają powody do zadowolenia - jeśli chcesz spróbować jej pierwszy raz lub sprawić, by częściej gościła na twoim stole, to masz ku temu świetną okazję. Ten rodzaj mięsa można zakupić w atrakcyjnej cenie, której towarzyszy wysoka jakość. Sprawdź ofertę sklepów Kaufland i przekonaj się, jak pyszna może być gęsina!

Gęś pieczona, a może duszona?

Przepis na gęś pieczoną to z pewnością najpopularniejszy wariant jej podania, ale nie jedyny. Gęsina jest mięsem o wielu właściwościach, które może zostać głównym bohaterem rozmaitych dań. Jeśli potrzebujesz kilku porad i inspiracji, to czytaj dalej, a dowiesz się więcej o możliwościach jej przyrządzenia!

Gęś pieczona z jabłkami to prawdziwa klasyka. W roli owocowego dodatku sprawdzą się w tym przypadku również gruszki. Przed pieczeniem warto namoczyć mięso przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Następnie należy natrzeć ją przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Które z nich będą pasowały do gęsiny? Świetnie sprawdzi się majeranek, rozmaryn lub jałowiec. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso wytapiającym się tłuszczem, bulionem lub sosem, co pozwoli mu na zachowanie właściwej struktury i smaku.

Inną techniką kulinarną pasującą do gęsiny jest duszenie. Najpierw należy obsmażyć mięso - samo lub np. z dodatkiem cebuli - a następnie zalać rosołem. Później dodać można ulubione warzywa, takie jak marchew lub dynię. Ze wszystkich składników powstanie pyszne i aromatyczne danie, które zachwyci każdego!

Na gęsich udkach, szyjkach lub skrzydełkach można przyrządzić znakomity rosół lub krupnik. Te zupy będą tłustsze niż ich odpowiedniki gotowane na kurzym mięsie, przez co świetnie sprawdzą się w czasie jesieni i zimy. Pożywne i zdrowe - czego chcieć więcej od posiłku podczas chłodnych miesięcy?

Daj gęsinie szansę, a być może na stałe zagości w twoim jadłospisie. To nie tylko wyśmienite mięso na świąteczny obiad, ale również pożywny składnik diety!

Materiał promocyjny