Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Kilka wskazówek odnośnie prezentowania jedzenia na talerzu

28.10.2021 10:28 | 0 komentarzy | 2 324 odsłony | red

Materiał promocyjny

Każdy chciałby, aby serwowanego przez niego jedzenie prezentowałoby się jak najlepiej na talerzu. Wbrew pozorom jest to osiągalne przy znajomości kilku zasad. Tym bardziej że dziś przedstawimy je w niniejszym artykule!
0
Kilka wskazówek odnośnie prezentowania jedzenia na talerzu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Elementarne wskazówki

Przed rozpoczęciem całego procesu określ punkt centralny, wizualizując jego wygląd lub rysując diagram płytkowy. Punktem powinno być miejsce, które jako pierwsze przyciąga wzrok. Jasne lub kontrastujące kolory, wysokość i rozmieszczenie żywności mają istotny wpływ na wyróżnienie danego fragmentu talerza. Zwykle nasze oczy skanują talerz z jedzeniem podobnie jak obrazek, od lewego dolnego do prawego górnego rogu.

Fotografowie, tworząc zdjęcie wykorzystują zasadę trzech części. Wówczas dzieli się fotografię na trzy części zarówno w poziomie, jak i w pionie oraz wykorzystuje przecinające się linie jako punkty centralne. Wyrównanie obiektu powinno znajdować się gdzieś w jednym z tych punktów ogniskowych i zwykle poza środkiem. Ten szablon można również wykorzystać przy porcjowaniu ilości jedzenia na talerzu, co z reguły oznacza, że nie więcej niż 2/3 talerza powinno być wypełnione jedzeniem, podczas gdy pozostała 1/3 naczynia pozostaje pusta.

O czym warto pamiętać?

Baw się symetrią, geometrią i sekwencjonowaniem żywności. Użyj kontrastów kolorystycznych, aby dodać efekt wizualny i atrakcyjność talerza. Liczby nieparzyste są bardziej przyjemne dla oka niż liczby parzyste, więc 3 szparagi w porównaniu z czterema są lepsze. Pamiętaj, aby zachować proporcje elementów talerza, aby zrównoważyć prezentację. Dodatkowo nie zapychaj talerza; pusta przestrzeń wzmocni punkt centralny.

Praktyczne umieszczanie żywności na talerzu

Platerowanie żywności zaczyna się od podstaw funkcjonalności i praktyczności. Spełnienie danej wizji prezentacji na talerzu jest możliwe tylko przy uwzględnieniu jakościowych potraw, naczyń kuchennych w postaci i talerzy oraz dostatecznej wiedzy kuchennej. Żywność musi być odpowiednio przygotowana i doprawiona, aby miała świeży, apetyczny wygląd. Kawałki warzyw powinny być czyste i jednolite oraz zachowywać jasne kolory, sosy muszą mieć odpowiednią konsystencję, a mięso zarumienione i odpowiednio przysmażone. Podstawy platerowania zaczynają się od podawania potraw na talerzach o optymalnej temperaturze; gorące jedzenie na podgrzanych i zimne na schłodzonych.

W razie potrzeby używaj formowanych form, ale unikaj zbyt wielu geometrycznych i precyzyjnych kształtów, które mogą sprawić, że talerz będzie wyglądał, jakby został wytłoczony za pomocą foremki do ciastek.

Podsumowanie

Kwestia właściwej prezentacji serwowanych posiłków na posiadanych talerzach wymaga nieco wkładu własnego, lecz finalnie jest przynieść wymierne korzyści dla wszystkich. Gospodarz będzie zadowolony z satysfakcji biesiadników, a ci będą zachwyceni tym, jak zostali przyjęci. Warto więc zakodować sobie informacje przedstawione powyżej, dysponować wysokiej jakości kompletem talerzy i czekać na okazję do zaprezentowania swoich umiejętności.

Partner artykułu: Prymus AGD

Materiał promocyjny