Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Wegańskie odpowiedniki tradycyjnych składników

29.09.2021 08:38 | 0 komentarzy | 1 991 odsłona | red

Materiał promocyjny

Weganizm to styl życia, w którym następuje całkowita rezygnacja ze spożywania produktów odzwierzęcych - nie tylko w diecie, ale także w innych dziedzinach. Powodów przejścia na taki styl życia jest wiele – zdrowotne, etyczne, ekologiczne, duchowe czy społeczne. Dzięki temu skutecznie można ograniczyć wykorzystywanie zwierząt. Okazuje się, że weganie świetnie sobie radzą w szukaniu zamienników tradycyjnych składników potraw, kosmetyków nietestowane na zwierzętach czy nawet butów ze skóry ananasa.
0
Wegańskie odpowiedniki tradycyjnych składników
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Weganin w kuchni

O ile mięso czy ryby można wyeliminować z diety, tak jajka czy nabiał mogą stać się problematyczną kwestią. Okazuje się, że pierwsze można skutecznie zastąpić aquafabą. To woda z gotowania ciecierzycy, która po ostudzeniu gęstnieje. Podobnie działa kleik z siemienia lnianego. Z powodzeniem można przygotować na nim ciasto. Jajecznicę weganie zastępują tofucznicą. Rozdrobnione, podsmażone tofu, odpowiednio doprawione swoim wyglądem przypomina klasyczną jajecznicę. Mleczne jogurty weganie zastępują ich wegańskimi odpowiednikami – pysznymi deserami wykonanymi na bazie napoju kokosowego czy sojowego. Żółty ser możesz zamienić na specjalne wegańskie plastry stworzone na bazie mleka z orzechów nerkowca czy migdałów.

Coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw weganom. Z powodzeniem wymienisz klasycznego kotleta z burgera na sojową wersję. Knajpy oferują między innymi bezmięsne kebaby, a nawet dania kuchni azjatyckiej. Najlepsze sushi w Warszawie, wegańskie i w pełni wykonane ze świeżych składników znajdziesz w Centrum i na Mokotowie. Sushi Masterzy dokładają wszelkich starań, by każda rolka smakowała klientom. Dzięki temu możesz cieszyć się bogactwem smaków i aromatów zamkniętych w ryżu i pysznych warzywach. Z pewnością będziesz chciał tu wrócić!

Zamiast mięsa

Na rynku można znaleźć wiele zamienników mięsa. Od wegańskich kabanosów, przez sojowe kotlety czy parówki. Najpopularniejszymi alternatywami są seitan oraz tempeh. Pierwszy z nich wykonuje się z glutenu pszennego, drugi powstaje z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Rosół możesz z powodzeniem ugotować na samych warzywach. Z ciecierzycy czy boczniaków możesz przygotować pyszne kotleciki. Zamiast mięsnych pasztetów weganie sięgają po warzywne pasty na przykład z pieczonej papryki, cukinii czy bakłażana, a także różnego rodzaju humusy.

Dieta roślinna lub ograniczenie mięsa nie musi oznaczać spożywania suchych, niesmacznych dań. Poznaj kuchnię wegańską od najlepszej strony. Spróbuj pysznego sushi, ramenu czy miso przygotowanego na bazie świeżych składników w Youmiko. Zainspiruj się i odkrywaj nowe smaki. Gotuj i eksperymentuj w kuchni, bazując na warzywach i strączkach.

 

 

Materiał promocyjny