Przełom Online
Przepis na pyszną skandynawską przekąskę
SKŁADNIKI:
- 1 kg łososia surowego
- 7 łyżek soli morskiej
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki białego pieprzu
- duży pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony koperek drobno siekam i przesypuję do miski.Do koperku dodaję sól morską, biały pieprz i cukier. Wszystko dokładnie mieszam. Płat łososia przekrawam na pół. Jedną połówkę wkładam do szklanego naczynia skórą do dołu i posypuję koperkiem z przyprawami. Drugą połówką przykrywam łososia w naczyniu skórą do góry. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki.
Następnego dnia łososia obracam w sposób, by górny kawałek znalazł się na dole. Polewam powstałym sosem.
Naczynie ponownie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na kolejne 2 dni. W tym czasie łososia obracam i polewam sosem jeszcze 3 - 4 razy.
Po tym czasie można już pokroić łososia na plastry i podać ze świeżym pieczywem oraz masłem.