Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

WYGIEŁZÓW. Setki osób skosztowały cabańskich ziemniaków

12.09.2011 11:48 | 2 komentarze | 7 095 odsłon | red
Mnóstwo ludzi przyjechało na Ziemniaczysko pod Lipowcem, żeby spróbować ziemniaków pieczonych na ogniu a także rozmaitych potraw z chrzanem, ciast i innych smakołyków serwowanych w skansenie.
2
WYGIEŁZÓW. Setki osób skosztowały cabańskich ziemniaków
Ziemniaczysko pod Lipowcem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Mnóstwo ludzi przyjechało na Ziemniaczysko pod Lipowcem, żeby spróbować ziemniaków pieczonych na ogniu a także rozmaitych potraw z chrzanem, ciast i innych smakołyków serwowanych w skansenie.

Do stoisk trudno było się dostać, a podawane na liściach kapusty lub plastikowych talerzykach potrawy znikały w mgnieniu oka. W nowym amfiteatrze występował zespół Małopolanie, teatr ludowy Tradycja oraz artyści Estrady Beskidzkiej.

- Świetna zabawa. Dotarliśmy tu przypadkiem, gdyż nie wiedzieliśmy o imprezie, ale bardzo nam się podoba - mówiła Anna Skucińska-Lalik, która przyjechała do Wygiełzowa z Morawicy z mężem Pawłem i dziećmi Julią i Jakubem.

Dla najmłodszych też nie brakowało atrakcji. Pod okiem instruktorów dzieci tworzyły małe ziemniaczane dzieła - ludziki i zwierzęta ozdabiane kolorowymi farbkami.

- Trzeba wykorzystać to, że ziemniaki po cabańsku znajdują się na liście produktów tradycyjnych i promować je. Taka była idea tej imprezy i związanych z nią konkursów. Jednocześnie, wykorzystując fakt, że to właśnie w Chrzanowie były zawsze najbardziej znane, zdecydowaliśmy się zorganizować konkurs na potrawę z chrzanem – mówi Jerzy Kasprzyk prezes Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo na Jurze, będącej organizatorem Ziemniaczyska.

Jurorzy nie kryli entuzjazmu, pałaszując z zapałem konkursowe potrawy z chrzanem. W jego skład weszli: krakowska aktorka Iwona Bielska oraz jej mąż - reżyser i dyrektor Teatru Starego w Krakowie Mikołaj Grabowski, mistrz kuchni Dariusz Barański, a także miłośnik regionalnych potraw prowadzący tematyczny portal internetowy Leszek Horwath. Smakołyki miała okazję ocenić również publiczność. Okazało się jednak, że wszystkie grupy zdobyły najwyższą liczbę punktów. Dlatego przeprowadzono losowanie.
Wójt Babic Radosław Warzecha przyznał również symboliczną nagrodę – warzechę dla KGW z Mętkowa.

Wyniki konkursu:
Przysmaki z chrzanem:
I. KGW Karniowice (1 tys. zł)
II. KGW Libiąż (700 zł)
III. KGW Kwaczała (500 zł)
Nagrody publiczności: KGW Bolęcin, KGW Gromiec.
Wyróżnienie specjalne Leszka Horwatha: KGW Karniowice i KGW Grojec

(e)

Zobacz galerię zdjęć z Ziemniaczyska pod Lipowcem