Ziemia chrzanowska
Jeśli znudzi wam się grill…
Miłośnicy pikników w plenerze mogą skorzystać z naszej propozycji na udany obiad. Jest prosty i naprawdę smaczny.
Kociołek
Składniki:
4 kg ziemniaków
3 cebule
12 udek z kurczaka
kilka ząbków czosnku
olej
przyprawy: papryka, zioła prowansalskie, sycylijskie, sól, pieprz, lubczyk
Mięso przyprawiamy i wkładamy do kociołka. Można je wcześniej zamarynować (marynata: olej, czosnek, papryka mielona ostra i słodka, pieprz, sól i zioła wg. uznania).
Poukładane w kociołku mięso podlewamy lekko olejem, dodajemy pokrojone w krążki cebule. Kociołek wieszamy na stelażu nad ogniskiem i dusimy mięso pod przykryciem. Po ok. pół godziny dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Co jakiś czas delikatnie przewracamy składniki. Po ok. godzinie, gdy mięso i ziemniaki są miękkie, potrawa jest gotowa. Smacznego!