Turystyka
Zasmakuj w Małopolsce
![Zasmakuj w Małopolsce](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/13595.jpg)
Po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego zaprasza wszystkich Małopolan i przybywających do naszego regionu gości na spotkania z najlepszymi smakami Małopolski. Wszystko w ramach kolejnej edycji kampanii pt. „Zasmakuj w Małopolsce”, która w tym roku zagości na lokalnych imprezach na terenie całego województwa. To najlepsza szansa, żeby zapoznać się z małopolskimi produktami regionalnymi.
Przypomnijmy, w krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia:
- bryndza podhalańska,
- oscypek,
- redykołka,
- karp zatorski,
- fasola „Piękny Jaś”.
Chronione Oznaczenie Geograficzne:
- jabłka łąckie,
- suska sechlońska,
- chleb prądnicki,
- obwarzanek krakowski,
- kiełbasa lisiecka,
- jagnięcina podhalańska.
W tym roku kalendarium spotkań z tym, co najlepsze w Małopolsce poszerzone zostało o kilka kolejnych imprez lokalnych. 13 kwietnia br., w niedzielę palmową, w Lipnicy Murowanej podczas słynnego już na całą Polskę konkursu palm wielkanocnych zapraszamy na pierwsze spotkanie ze „specialite de la maison de Małopolska”.
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Tegoroczną specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które uraczą wszystkich potrawami z wykorzystaniem naszych rodzimych produktów regionalnych. Ponadto z myślą o najmłodszych, przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne przybliżające również tym małym smakoszom wiedzę o produktach regionalnych. Jak do tej pory, chętni będą mogli sprawdzić swoją wiedzę na ten temat poprzez uczestnictwo w licznych quizach i konkursach dla publiczności. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.
Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:
13 kwietnia 2014
Konkurs Lipnickich palm i rękodzieła artystycznego
Lipnica Murowana
11 maja 2014
Święto kwitnącej jabłoni
Łącko
17 maja 2014
Dni Skawiny
Skawina
15 czerwca 2014
Święto Konia Małopolskiego
Klikowa
15 czerwca 2014
Festiwal Kazimierzowski
Słomniki
22 czerwca 2014
Dni ziemi suskiej
Sucha Beskidzka
22 czerwca 2014
Konkurs Malowana Chata
Zalipie
22 czerwca 2014
Festiwal Plackorzy - Dni Andrychowa
Andrychów
29 czerwca 2014
Święto kiełbasy lisieckiej
Czernichów
6 lipca 2014
Święto karpia
Zator, Rynek
20 lipca 2014
Święto owoców i produktów pszczelich
Pleśna
27 lipca 2014
Dni Św. Kingi
Wieliczka
27 lipca 2014
Święto borówki
Zubrzyca Górna
15 sierpnia 2014
Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Zakopane, Rówień Krupowa
17 sierpnia 2014
Święto owocobrania – jarmark cysterski
Opactwo w Szczyrzycu/gmina Jodłownik
31 sierpnia 2014
Dożynki Wojewódzkie
(do ustalenia)
31 sierpnia 2014
Kociołek galicyjski
Nowy Sącz
7 września 2014
Małopolskie Święto Warzyw
Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce
7 września 2014
Ziemniaczysko pod Lipowcem
Wygiełzów
7 września 2014
Święto fasoli
Zakliczyn
14 września 2014
Charsznickie Dni kapusty
Charsznica
14 września 2014
Święto jabłka i gruszki
Czasław/gmina Raciechowice
21 września 2014
Dni Huculskie
Regietów
21 września 2014
Święto suszonej śliwki
Kąty/Iwkowa
21 września 2014
Małopolski Festiwal Zielononóżki
Proszowice
5 października 2014
Święto Ziemniaka
Trzyciąż
5 października 2014
Zwyk bacowski
Leśnica
(z)