Przełom Online
CHRZANÓW. Sezon na zaprawy
Handlujący co tydzień na targu obok Tesco zgodnie mówią, że najczęściej kupowane są teraz: papryka, pomidory i śliwki. I to na te warzywa i owoce sezon potrwa jeszcze do końca miesiąca. Wrzesień to ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych, słoikowych zapasów.
- Jeszcze kupują końcówkę drobnych ogórków, kapustę i buraki – wymienia Tomasz Doniec, jeden z handlarzy. – Papryka najczęściej schodzi po 5-10 kg na jednego klienta.
Inny handlarz dodaje, że w cenie są jeszcze jabłka antonówki do ciasta i gruszki na dżem.
- Robię słoiki ze śliwkami, dżemy truskawkowe, na bieżąco kompoty. Zaprawiam w słoikach cukinię, choć można z niej robić także słodkie konfitury. Przygotowuję pikle, na które składają się: papryka, cukinia, cebula, koper, czosnek, malutkie ogóreczki i ocet – wymienia Teresa Tor z Chrzanowa, która co roku robi zapas pyszności w słoikach na zimę.
Natalia Feluś