Ziemia chrzanowska
Ostatki. Dziś można jeszcze zaszaleć, koniecznie przy śledziku
Mamy ostatni dzień karnawału i powitanie czasu śledzia - króla postnych stołów, ale też pysznej zakąski.
Po góralsku, po wiejsku, po kaszubsku, w oleju, z cebulą, w śmietanie, z jabłkiem, papryką, rodzynkami i porem. Jest tysiąc sposobów na przyrządzenie dobrego śledzia.
Śledź jest rybą żyjącą dziko, nie hodowlaną. W sklepach najczęściej sprzedawany jest śledź atlantycki. Uważany jest za rybę zdrowszą od dorsza czy nawet łososia. Poprawia pamięć, koncentrację, nastrój (!), a 100 g śledzia to tylko 160 kcal!.
"Śledzik" to dobry pretekst do spotkań towarzyskich. Pewnie dziś jeszcze na takich jesteście. A jeśli macie dobry przepis na śledzika, to bardzo prosimy. Przyda się na jutro.
Komentarze
1 komentarz
Czy ktoś może wie , gdzie można kupić prawdziwego śledzia Matijasa , ale nie "ala Matijas" ? Może redakcja wie ?