Chrzanów
WYBORY. Nieoficjalnie: Andrzej Pająk ponownie wygrywa wybory do senatu w naszym okręgu wyborczym

Wygrał je najprawdopodobniej Andrzej Pająk z PiS, dotychczasowy senator. Drugi wynik należy do Krzysztofa Klęczara z Trzeciej Drogi (obecnie) 49615, a czwarty do trzebinianina - Dawida Łukajczyka z Trzebini kandydującego z Konfedeeracji (obecnie 15615 głosów).
O senatorze Pająku
Urodził się 26 września 1955 r. w Zawoi, żona Maria, ośmioro dzieci: Monika, Jacek, Marcin, Mateusz, Karolina, Urszula, Weronika, Marta. Ukończył Technikum Mechaniczne w Wadowicach. Absolwent Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Radny i wójt gminy Zawoja w latach 1990-1998 (trzykrotnie wybierany na to stanowisko). Radny powiatowy i Starosta Suski w latach 1999-2011 (czterokrotnie wybierany na to stanowisko). Od 1 sierpnia 2011 r. poseł na sejm RP. Prezes Zarządu Powiatowego OSP w Suchej Beskidzkiej od 1999 r., pierwszy Przewodniczący Stowarzyszenia Gmin Babiogórskich (w latach 1995-2003), członek Zarządu Związku Powiatów Polskich (2002-2006).
Wielokrotnie odznaczany i nagradzany za pracę społeczną i samorządową. Jest m. in. Laureatem Nagrody im. Grzegorza Palki przyznawanej przez Ligę Krajową za wybitne zasługi dla rozwoju samorządności terytorialnej. W roku 2009 uhonorowany został statuetką „Starosta Dziesięciolecia" przyznawaną m. in. za niekwestionowany autorytet w środowiskach samorządowych, za merytoryczne przygotowanie oraz szlachetną determinację w budowaniu państwa samorządowego. Poseł na Sejm RP VI kadencji (2011r.). W październiku 2011 r. został wybrany na senatora w okręgu nr 30. obejmującym powiaty chrzanowski, myślenicki, oświęcimski, wadowicki i suski uzyskując 92 779 głosów (38,01%). Członek senackich Komisji: Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Rodziny i Polityki Społecznej. Od lipca 2014 r. Sekretarz Senatu RP VIII kadencji.
W wyborach parlamentarnych w 2015 r. uzyskał reelekcję w okręgu nr 30 otrzymując 141 283 głosów, co stanowiło jeden z najlepszych wyników w kraju. Od listopada 2015 r. zastępca przewodniczącego senackiej Komisji Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz członek Komisji Spraw Emigracji i Łączności z Polakami za Granicą.
W wyborach parlamentarnych w dniu 13 października 2019 r. po raz trzeci zdobył mandat senatorski w okręgu nr 30 uzyskując czołowy wynik w skali Polski i najlepszy spośród kandydatów Prawa i Sprawiedliwości - 179 338 głosów. W Senacie RP X Kadencji ponownie zasiada w Komisji Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz w Komisji Spraw Emigracji i Łączności z Polakami za Granicą.
źródło: andrzejpajak.pl
Komentarze
10 komentarzy
wybierając takich ludzi to tragedia
To są ci posłowie którzy śpią w ławach , kasa się zgadza i nikt o nich nie usłyszy , są tylko maszynką do głosowania , zero inicjatyw. I tak ma z 70 % posłów i posełek...
nie znacie pająka, bo co zobaczycie to depczecie, chociaż to takie pozytywnie nastawione żyjątka. ALE ja też mam ten odruch - zdeptać pająka. chociaż za każdym razem go przepraszam - znalazłeś się w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiedniej porze... aspekt zaskoczenia.
Krówka Gębusia się kryje pod nickiem obserwator7112?
To jest majważniejsze !!!!! Kozik nie dostał się do Sejmu !!!!!! Nareszcie wraca tam gdzie jego miejsce !!!!! Na przeróbkę mechaniczną węgla w ZG Janina !!!! Dobrze się przygotuj drelichy nowe , gumniaki , ciepła kufajka bo idzie zima !!!!! Przywitany będziesz z należnymi honorami !!!! Na załatwianie posady w górnictwie przez Beatę już nie licz !!!!! Ale to będzie z korzyścią dla ciebie. Schudniesz szybko a przybrałeś dość mocno !!!!! !!!!!
pierwsze o chłopie słyszę
To tak samo jak ja.
Gdzieś tam ta polityka chodzi koło mnie czy chce czy nie chce ale chłopa pierwszy raz na oczy widzę :(
Ludzie się niczego nie nauczyli przez te 8 lat, ja pitole ... zaś pisior ...
Ludzie się niczego nie nauczyli przez te 8 lat, ja pitole ... zaś pisior ...