Porady
Ten przepis na ciasteczka ma ponad 60 lat. Zróbcie sami Libiąskie Barbarki
Panie z KGW Gromiec wygrały niedawno konkurs na ciasteczka mające być kulinarnym symbolem Libiąża. Podały nam zwycięski przepis, który w kole jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
0
Ciasteczka wyglądają apetycznie i naprawdę są smaczne
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Kruche, maślane ciasteczka są bardzo smaczne. Sami sprawdziliśmy. Noszą nazwę Libiąskie Barbarki, gdyż patronką miasta jest od niedawna św. Barbara.
Składniki:
30 dkg mąki pszennej
15 dkg masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
Przygotowanie:
Rozcieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie przesiewamy mąkę i łączymy z posiekanym masłem, dodajemy roztarte żółtka z cukrem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto owijamy w bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość 5 mm i wykrawamy foremką ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C około 15 minut.