Nie masz konta? Zarejestruj się

Zgłoś komentarz do moderacji

Następujący komentarz zostanie przekazany do moderacji:
Wykonanie: drożdże mieszam z łyżką cukru i częścią ciepłego mleka. Odstawiam i czekam, aż zaczną pracować, a następnie mieszam z mąką, jajkiem, żółtkami, solą, masłem i pozostałą częścią cukru oraz mleka. Przy pomocy miksera a później ręcznie wyrabiam ciasto (jest z gatunku klejących, ale bardzo minimalnie) - kiedy przy wyrabianiu ciasto zaczyna odchodzić od ścianki miski to znak, że jest właściwie wyrobione. Miskę z ciastem odstawiam w ciepłe miejsce i pozostawiam do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, lekko posypaną mąką i rozwałkowuję na prostokątny placek (u mnie o wymiarach ok. 40 cm x 60 cm). Placek dzielę na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia. Przykrywam drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawam pączki (uwypuklenie ma się znaleźć w środku kółka). Pączki odkładam do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut). Smażę w temp. 180 stopni z obu stron (do przewracania najlepiej użyć długiego patyczka). Temperaturę sprawdzam termometrem. Odławiam przy pomocy łyżki cedzakowej i kłaść na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem (można polukrować). Smacznego! Ps. Pisząc ten komentarz "wcinam" czwartego dziś już swojego pączka :)

Napisany przez kattebush, 16.02.2023 09:56

W powodzie zgłoszenia wpisz jak najwięcej informacji. Możesz pozostawić do siebie numer kontaktowy.
Wysyłając zgłoszenie, zgadzasz się z postanowieniam regulaminu dotyczącymi zbierania, przechowywania oraz przetwarzania danych.
Twoje zgłoszenie zostaje wysłane z adresu IP: 3.138.151.160 / ec2-3-138-151-160.us-east-2.compute.amazonaws.com
Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)