Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Gospodynie przygotowały karpia na różne sposoby

10.12.2007 11:26 | 3 komentarze | 4 586 odsłony | red
W niedzielne popołudnie, w Dworku Młynarza w Rudzach koło Zatora, miłośnicy potraw z karpia zatorskiego mogli wybierać z ponad stu specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Bugaja, Graboszyc, Palczowic, Podolsza, Rudz i Zatora.
3
Gospodynie przygotowały karpia na różne sposoby
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W niedzielne popołudnie, w Dworku Młynarza w Rudzach koło Zatora, miłośnicy potraw z karpia zatorskiego mogli wybierać z ponad stu specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Bugaja, Graboszyc, Palczowic, Podolsza, Rudz i Zatora.

Okazją do degustacji i wymiany kulinarnych doświadczeń była zorganizowana w dworku prezentacja "Zatorski karp na świątecznym stole".

Gospodynie zadbały o podniebienia gości, serwując na przepięknie udekorowanych stołach przeróżne przysmaki.

- My przygotowałyśmy na degustację 20 różnych potraw - mówiła Anna Kurzak z KGW w Podolszu. Stoły innych kół również uginały się od przyrządzonych dań.

Bezapelacyjnie królował karp zatorski przyrządzony na wiele sposobów. Można było delektować się m.in.: aromatycznym karpiem wędzonym, smażonym , w galarecie, w sałatce z warzywami, pieczonym i faszerowanym, w postaci kulek lub pasty.
Nie zabrakło fantazyjnych sałatek warzywnych i smakowitych ciast.
(ski)

Na zdjęciu: Gospodynie z Zatora serwują kuleczki rybne w marynacie