Przełom Online
Gospodynie przygotowały karpia na różne sposoby
W niedzielne popołudnie, w Dworku Młynarza w Rudzach koło Zatora, miłośnicy potraw z karpia zatorskiego mogli wybierać z ponad stu specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Bugaja, Graboszyc, Palczowic, Podolsza, Rudz i Zatora.
Okazją do degustacji i wymiany kulinarnych doświadczeń była zorganizowana w dworku prezentacja "Zatorski karp na świątecznym stole".
Gospodynie zadbały o podniebienia gości, serwując na przepięknie udekorowanych stołach przeróżne przysmaki.
- My przygotowałyśmy na degustację 20 różnych potraw - mówiła Anna Kurzak z KGW w Podolszu. Stoły innych kół również uginały się od przyrządzonych dań.
Bezapelacyjnie królował karp zatorski przyrządzony na wiele sposobów. Można było delektować się m.in.: aromatycznym karpiem wędzonym, smażonym , w galarecie, w sałatce z warzywami, pieczonym i faszerowanym, w postaci kulek lub pasty.
Nie zabrakło fantazyjnych sałatek warzywnych i smakowitych ciast.
(ski)
Na zdjęciu: Gospodynie z Zatora serwują kuleczki rybne w marynacie
Komentarze
3 komentarzy
Dzień wcześniej najlepiej na noc: karpia wypatroszonego obkładamy włoszczyzną, potem już bez warzyw , lekko wegetujemy troszkę pieprzu i w całości , smażymy na maśle, dodając pokrojone pieczarki, delikatnie go obracamy, oczywiście na wolnym ogniu, 20-25 minut, jemy na ciepło, smacznego!
a moża jakiś przepisik na pysznego karpia ??? może ktoś zna taki który smakuje wszystkim
Rzeczywiście było pysznie :)