Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tysiące pączków tylko dzisiaj

31.01.2008 11:13 | 3 komentarze | 3 392 odsłony | red
W Tłusty Czwartek trzeba przynajmniej jednego pączka zjeść – śmieje się Wioletta Smyk i Maria Kozikowska z chrzanowskiej cukierni Linda. Przez cały dzień, do samego wieczora, będą robić pączki.
3
Tysiące pączków tylko dzisiaj
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W Tłusty Czwartek trzeba przynajmniej jednego pączka zjeść – śmieje się Wioletta Smyk i Maria Kozikowska z chrzanowskiej cukierni Linda. Przez cały dzień, do samego wieczora, będą robić pączki.

- Najważniejsze jest zarobienie ciasta, potem je prasujemy, wiórkujemy, garujemy (nadawanie odpowiedniej wielkości) i dajemy na patelnię do smażenia. Na koniec pączka nabijamy marmoladą, najlepiej różaną. Jeszcze dekorujemy cukrem pudrem lub pomadą i... smacznego! Cykl trwa około półtorej godziny. Dokładnie tak samo można zrobić pączki w domu – przekonuje brygadzistka Maria Kozikowska.

Stanisław Głowacz, współwłaściciel cukierni Linda, mówi, że w Tłusty Czwartek wyprodukuje 20 tysięcy pączków.

- W latach dziewięćdziesiątych, w ten jeden dzień produkowaliśmy około pięćdziesięciu tysięcy pączków. Teraz robimy mniej, bo jest większa konkurencja na rynku. Są firmy specjalizujące się tylko w pączkach. Klientów natomiast z roku na rok przybywa – zapewnia Stanisław Głowacz.
Łukasz Dulowski 

Na zdjęciu: Wioletta Smyk i Maria Kozikowska w zakładzie cukierniczym Linda przy ul. Szpitalnej w Chrzanowie

ZOBACZ TAKŻE
Tłusty Czwartek w obiektywie